Megerősödött a Mol Románia

A Mol Románia elérte a kitűzött 15 százalékos piaci részesedést a romániai üzemanyagpiacon, és a cégnél abban bíznak, hogy a pénzügyi eredmény az idén is legalább a tavalyihoz hasonló lesz - mondta Daradics Kinga, a Mol romániai leányvállalatának ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Bukarestben.
MTI-Eco, 2015. július 8. szerda, 13:35
Fotó: Napi.hu

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a 2008 óta csökkenő vagy legfeljebb stagnáló romániai üzemanyagpiacon az idén növekedést remélnek. Ezt a pozitív irányt több tényező is támogatja, például az elindított romániai infrastrukturális fejlesztések, az új autók értékesítésének növekedése, a kőolaj világpiaci árának alakulása, valamint a gazdaság általános helyzete. Megemlítette, hogy a Világbank egyik jelentésében 3 százalékos idei román gazdasági növekedést vetített előre.

A Mol Románia számára az idén a legfontosabb fejlemény az olasz ENI romániai töltőállomásainak "átöltöztetése" azt követően, hogy a Mol-csoport februárban megvásárolta a 42 benzinkúttal rendelkező ENI Románia olajipari társaságot, és ezzel 208-ra növelte üzemanyagtöltő-állomásai számát.

Az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy ezzel elérték a célul kitűzött 15 százalékos piaci részesedést. "Az akvizíciók és a fejlesztések hozzájárultak a Mol Románia piaci pozíciójának folyamatos erősödéséhez" - tette hozzá.

A Mol Románia az idei első negyedévben 7 százalékkal növelte eladásait a kiskereskedelemben, gázolajból öt százalékkal többet (87 ezer tonnát), benzinből hét százalékkal többet (31 ezer tonnát) sikerült eladni, mint a korábbi év első negyedében. A Mol Románia tavaly egész évben mintegy 500 ezer tonna üzemanyagot, kenőanyagot és folyékony gázt értékesített.

A Mol Románia 1995 óta 200 millió dollárt fektetett be Romániában. Tavaly mintegy 11 millió eurót ruházott be 12 új töltőállomás megnyitásába, az idén pedig körülbelül 15 millió euró értékű beruházásokat terveznek. Utóbbiból mintegy 5 millió eurót tesz ki az ENI-kutak átalakítása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK