A hitelezők ezért több fórumon is azzal fenyegették a céget, nem fogadják el az ajánlatot (ahhoz ráadásul, hogy az életbe lépjen, kétharmaduknak rá kell bólintania), hanem inkább felszámoltatják az ingatlanfejlesztő társaságot.

A zsarolásnak meg is lett az eredménye, az Orco ma új javaslattal rukkolt elő, mely már jóval többet, mintegy 668 eurónyi kompenzációt adna ezer euróként a kötvénytulajdonosoknak. A kompenzációs csomag továbbra is két nagy részből áll: egyrészt tartalmaz Orco részvényekre válható kötvényeket, másrészt Orco részvényeket és warrantokat is.

Az átválható kötvényekből azonban nem 120, hanem 150 millió eurónyit bocsátnak ki, az átváltási árat pedig 15 euróról 13 euróra csökkentették, valamint egy évvel (2016-ra) előrehozták azok lejáratát is. (A kötvények továbbra is évi 5 százalékos kamatot fizetnek). A kötvényekért a lejáratkor majd 11,4 millió részvényt kaphatnak a tulajdonosok, ám ha a részvényárfolyam addig jelentősen megemelkedik (a jelenlegi 9 euró környékéről 19,5 euróra ), akkor az Orconak lehetősége lesz a papírok visszavásárlására.

A cég azonban egyúttal vállalta, nem költ sokat sem sajátrészvény vásárlásra, sem osztalékra.

A kompenzációs csomag másik része továbbra is 11,4 millió Orco részvényt tartalmaz, ám ehhez most olyan warrantok is kapcsolódnak, melyek egy ideig 7 eurón - azaz a jelenlegi tőzsdei ár alatt - Orco részvényekre cserélhetők. (Ez a lehetőség egyébként bármely Orco tulajdonos előtt nyitott).

A tervet csütörtöki találkozójukon a kötvényesek kétharmadának, illetve az illetékes párizsi bíróságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy életbe lépjen. Ha a kötvényesek áldásukat adják az ügyletre, akkor - a részvényesek beleegyezése után - sor kerülhet a régóta tervezett tőkeemelésre is.

Ennek során héteurós áron részvényre váltható warrantok megvásárlásával az amerikai Colony Capital szállna be az alaptőke 30 százalékáig, illetve minden jelenlegi Orco-részvényes is jogot kapna ilyen átváltható warrant jegyzésére. Ezáltal összesen 68 millió eurónyi friss tőke érkezhetne a cégbe.

A menedzsment számításai szerint a kötvények egy részének részvénnyé alakításával és a tőkeinjekcióval folyamatosan csökkenthető az eladósodottság: a mostani bénító, 80 százalékos szintről 2012-re a kívánatos 50 százalékra lenne mérsékelhető. Az egy részvényre jutó nettó eszközérték a jelenlegi 15 euróról nem csökkenne számottevően, valamennyi tranzakció lezárultával a részvényenkénti nettó vagyon 14,3 euró lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!