Megérte várni: 116-szoros pénzt kapnak a türelmes magyarok

Tegnap Budapesten a Teva Magyarország Zrt., ma délben pedig Debrecenben a Teva Gyógyszertár Zrt. részvényesei döntöttek az egyesülésről. Az egykori gödöllői Humánból lett Teva Magyarország beolvad a debreceni Biogal jogutódjába a Teva Gyógyszertár Zrt.-be.
Korányi G. Tamás, Napi.hu, 2013. október 18. péntek, 17:10
Fotó: Napi.hu

A részvények jóval több, mint 99 százaléka az izraeli Teva konszern tulajdona, ám mindkét cégben vannak egykor kárpótlási jegyért tulajdont szerző kisrészvényesek, akik most túlnyomó részben a kiválást és pénzbeli elszámolást választották.

Az egykor tőzsdén szereplő Humán, most már Teva Magyarország részvényesei egy 400 forintos részvényért kiválás esetén 2241 forintot kaphatnak. Az 1993-ban kárpótlási jegyért vásárolt 10 ezer forint névértékű, tőzsdére soha be nem vezetett Biogal részvények mai tulajdonosai még jobban járnak: kiválás esetén darabonként 1 163 578 forint üti a markukat. Ennek az az oka, hogy a volt a Biogal, volt Teva Gyógyszergyár alaptőkéje ma is a régi 4390 millió forint volt, saját tőkéje azonban az elmúlt két évtized alatt több mint 510 milliárd forintra hízott.

A magyar tőkepiac újkori történelmében egyébként ez a legmagasabb kifizetési arány - a Richter részvény 1994-es árához képest 30-szoros áron forog a piacon jelenleg.

Az új egyesült társaság jegyzett tőkéje 4539 millió forint, részvényei névértéke 20 forint lesz. A Teva Gyógyszergyár 10 ezres részvénye 500 darab új Tevát ér, egy 400 forintos névértékű Teva Magyarország részvényért, egy darab 20 forintos Teva Gyógyszergyár részvényt kaphatnak a részvényesek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2013.10.18 23:13

A részvények "jóval több, mint 99%-a.." vajon mit jelenthet? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html