Az Interpol végrehajtó bizottsága minap nyilvánosságra került határozatában elutasította a horvát fél azon kérését, hogy újítsák meg a Mol vezetője ellen kiadott elfogatóparancsot.

Michael O'Kane, a londoni Peters & Peters jogi iroda egyik vezetője, aki a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyvédi csoportját is vezeti, az MTI kérdéseire írásban adott válaszában hangsúlyozta: az Interpol döntése azt jelenti, hogy Horvátország a továbbiakban nem használhatja a szervezet eljárási mechanizmusait Hernádi Zsolt ellen.

Arra a kérdésére, hogy horvát részről várható-e fellebbezés, O'Kane közölte: a döntés végleges, és fellebbezésre nincs mód, "ellentétben egyes sajtójelentésekkel".

Az MTI kérdésére, hogy vannak-e információi az Interpol döntésének indoklásáról, O'Kane kifejtette: az Interpol döntésének előzményeként a Mol vezetőjének ügyvédi csapata azt az érvelést terjesztette a szervezet elé, hogy - csakúgy, mint a Horvátország által a Mol ellen intézett kereskedelmi jellegű támadás - a horvát fél által kezdeményezett körözés is politikai indíttatású volt. A jogi képviseletet ellátó csoport emellett azzal is érvelt, hogy Magyarországon már teljes mértékben kivizsgálták az ügyet, és felmentették Hernádi Zsoltot a terhére rótt cselekmények vádja alól.

Michael O'Kane véleménye szerint ezek a beterjesztett érvek nagy súllyal eshettek latba az Interpol azon döntésében, amellyel véglegesen törölte a Hernádi Zsolt ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot.

Hozzátette: meggyőződése szerint az Interpol levonta azt a tanulságot az ügyből, hogy rendkívüli elővigyázatosságot igényelnek a körözésekről szóló döntések olyan esetekben, amelyekben büntetőjogi eljárások mögött politikai motivációk húzódnak meg. A jogi szakértő hangsúlyozta: az Interpol saját alapokmánya is szigorúan tiltja az eljárást politikai indíttatású ügyekben.

Egyelőre nem tudni, hogy az Interpol mikor tesz közzé nyilatkozatot a döntésről, de "mi arra biztatjuk, hogy ezt hamarosan tegye meg".

Az ügyvédi csoport vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy azt Interpol csaknem három évvel azután jutott végleges döntésre, hogy a jogi képviseletet ellátó csapat kérte Hernádi Zsolt nevének levételét a körözési listáról.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett ügyvédi csoport beterjeszt-e kártérítési igényt Hernádi Zsolt nevében, Michael O'Kane közölte: "megfelelő időpontban" megvizsgálják és eldöntik, hogy kérnek-e kártérítést, és ha igen, akkor kitől.

A horvát ügyészség korábban azzal vádolta meg Hernádi Zsoltot, hogy cége kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság ellenőrző jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!