A BUMIX index az idén látványosan túlteljesítette a BUX-ot, jelzálogválság ide, globális korrekció oda, az indexben szereplő kis és közepes kapitalizációjú papírokat eddig töretlenül vásárolták, jellemzően hazai intézmények, magánbefektetők és spekulánsok. A Rába-aukció óta azonban mintha valami megváltozott volna. Két nap kínos csend után a már amúgy is sok esetben feszített tőkeáttételes pozíciókban ülő befektetők nyakába öntött 3-5 milliárd forintnyi papír lefelé menő spirált indított be. Az egyik nap még jó vételnek látszó árfolyam másnap már öt százalékot gyengült, így a befektetők kezdték egymásnak adni a részvényeket egyre alacsonyabb áron. A Rába, amely egyfajta mágikus fogalommá vált az elmúlt hónapokban, kezd egyre inkább szitokszóvá válni. A váratlan veszteségeket vagy éppen a pozíciók további tartását a tőkeáttételes portfóliók sajátosságaiból fakadóan sokan más részvények eladásával próbálták finanszírozni, aminek hatására a BUMIX az elmúlt két hétben 10 százalékot esett, miközben a BUX lényegében változatlan maradt.

Csak a nagyon időszerű korrekció következett be vajon a magyar második vonalban vagy a veszteségek annyira meggyengítették a BUMIX-részvényeket vásárlók pénztárcáját - és nem utolsósorban elszántságát -, hogy inkább trendfordulóról beszélhetünk - tettük fel a kérdést a piaci szereplőknek.


Ennyit sem ér a Rába?

Már eddig sem értettem, hogy a Rába miért ilyen drága, szerintem még ennyit sem ér - kezdte válaszát Elek Péter, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A magyar magánbefektetők jócskán benne voltak a Rábában, így lehetséges, hogy most arra kényszerülnek, más papírokat is eladjanak, azt viszont nem gondolom, hogy tartós lejtmenet következik a kisebb részvények piacán. Egyfajta elfordulás érződik az egész magyar piactól, ami szerintem a lex Mol számlájára írható, de ennek elmúltával, újabb érdekes, egyedi sztorik kialakulásával visszatérhet az élet a piacba - véli az alapkezelő.


A BÉT-en is vannak lufik

A Rába árfolyamának zuhanása megmutatta, hogy lehetnek lufik a magyar piacon is, nemcsak Kínában - fogalmazott Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője. Kellemetlen, ha egy papírról az ember már harmadízben hallja vissza, hogy felvásárlás lesz. Már boldog-boldogtalan beszállt, természetes, hogy utána következik a kijózanodás. A BUMIX-ot azonban nem lehet egyértelműen temetni: az esés nem BUMIX-, hanem egyedipapír-függő. A Pannonplast esését például tipikus "sell on the news" (adj el a hírekre) hatás okozta, míg a Fotex esetében csak kisebb gyengülésről beszélhetünk, itt egyre több a hosszú távú befektető, nem lesz negatív spirál. A Synergonnál viszont nem tapasztalhattunk korrekciót, nem remegő kezűek tartják - mondta az elemző. Egyébként az egész magyar piacot mellőzik, míg a lengyel, szlovák, török tőzsde dübörög, hozzánk csak szivárog a pénz.




A magyar reality show

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője reality show-hoz hasonlította a helyzetet. Szerinte több kisebb papír egyidejű esése annak a következménye, hogy a Rába-lufi kipukkadt, és a vírus alighanem át fog terjedni több kis és közepes papírra. A Fotexen ez már látszik, de a Synergon és a Phylaxia esése is ennek tudható be. A gyorsabb reagálású befektetők felismerték, hogy amin ülnek, az nem a biztonság szigete, és a profitot inkább bezsebelik. A helyzetre jól illik az ismert kutyás hasonlat: eddig a kutya előreszaladt a sétáltató gazdihoz képest, lehet, hogy most majd lemarad tőle. Úgy látom, hogy aki most vesz, az azért teszi, mert "milyen olcsó tegnaphoz képest".


Nem mondanám, hogy fertőzés terjedne a BUMIX-papírok körében, inkább egy-két egyedi sztori okozza a visszaesést - mondta Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliókezelője. Szerintünk ezek kicsit buborékpapírokká váltak, a Rába mellett a Pannonplastot is irreálisan drágának éreztük, a Synergon sem olcsó, a Phylaxiával és econettel nem foglalkozunk. A Fotexet az intézmények, a külföldiek is veszik, nem is csökkent akkorát a kurzusa. Összességében a BUMIX nem esett olyan sokat, lényegében csak a júliusi szintet érte el ismét. Viszonylag nagy súllyal szerepel benne a Rába és a Pannonplast (7 és 8 százalékkal), ezért van az, hogy most nem néz ki olyan jól az index. Ezek viszont egyedi dolgok, nem gondolom, hogy a kisbefektetői réteg hirtelen elgyengült volna és a pozícióit leépítené.


És mit mond a technikai elemzés?

Faluvégi Balázs, a Bridge Wealth Management befektetési vezetője sem tartja problematikusnak a BUMIX-ot. Az egész részvénycsoportot érintő átterjedésről szerinte nincs szó, igaz, a legtöbb papírban most nincs sztori, sőt sokuknál forgalom sem. Az elmúlt napok esése néhány cég esetében kifejezetten profitkivétnek tűnik, és vételi lehetőségként értelmezhető, ilyen a Fotex és a Synergon. A Rába viszont egyértelműen hulló kés, fontos támaszszintek estek el. Így annak ellenére, hogy túladott, nem szabad belenyúlni - fogalmazott Faluvégi. A Pannonplast is enyhén túladott, de itt nem javasolná a vételt, bár még él az emelkedő trend. A kisebbeknél nincs trend vagy kicsi a forgalom - mondta. Maga az index nem néz ki vészesen, sokkal lejjebb is mehet anélkül, hogy az emelkedő trend sérülne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!