Megfordult a trend Európában

A főbb európai tőzsdeindexek a 0,3-0,5 százaléknyi veszteséges nyitás után szerdán mínuszban fejezték be a kereskedést is.
MTI-Eco, 2013. október 23. szerda, 18:29
Fotó: Napi.hu

A nem hivatalos adatok szerint a kereskedés végén a frankfurti DAX index 0,29 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,35 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,76 százalék veszteséget mutatott.

A vezető euróövezeti vállalatok részvényeit követő gyűjtőindexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,74 százalékkal, az EU Stoxx 50 index pedig 0,82 százalékkal gyengült.

Egy nappal azt követően, hogy a legfrissebb amerikai foglalkoztatási adatok elemzői megítélése szerint a Fed legalább a jövő év elejéig kénytelen lesz a megszokott ütemben folytatni gazdaságösztönző célú likviditásnövelő kötvényvásárlási programját - amely világszerte jelentősen fellendítette a befektetői kockázatvállalást, így a tőzsdei indexeket is -, megtorpant a lendület az ECB által az euróövezeti bankrendszeren végzett stressz-teszt eredménye, valamint az "árnyék bankrendszer" súlya okán a kínai pénzügyi rendszer stabilitásával szemben felmerült aggodalmak miatt. A tőzsdeindexeket a banki papírok terhelték meg a legnagyobb mértékben.

A folyamatban lévő tőzsdei eredménybeszámoló szezonban közzétett friss vállalati adatok vegyes képet mutattak, így összességében kevéssé befolyásolták a tőzsdeindexek alakulását.

A londoni FTSE-100 index esetében a szerdai esés 9 napos hossznak vetett véget. A Wall Street S&P 500 indexe pedig öt nyereséges nap után kezdte veszteséggel a kereskedést.

Az FTSE-100 index egyébként az év eleje óta 13 százalékkal, a 17 százalékkal, a CAC-40 17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 21 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK