A kezelési szabályzatban ugyan kevesebb megkötés olvasható, az alapkezelő honlapja azonban utal arra, hogy a konstrukció a nemesfém-iparágra koncentrál majd. Bár az árupiaci termékek egyre gyakoribbak, ilyesmi a hazai nyílt végű alapok között eddig nem volt. A befektetési jegyeket dollárban jegyzik, és alapok alapjaként más befektetési jegyeket vásárolnak majd a tőke túlnyomó részéből.

Access Aranytégla néven egyébként éveken keresztül, ez év tavaszáig működött egy befektetési alap, ezt azonban átalakították és átkeresztelték Access Global Agressive-re az alapcsalád átstruktúrálása keretén belül. (Ez az alap a piacon az egyik legsűrűbben átváltozó szereplő, ez már az ötödik neve, a tájékoztatója szerint 2002-ig Partnernek, majd Buda Cash Növekedésinek, később Access Alternative-nek hívták.)

Az XGA Aranytégla és az alapcsalád néhány másik tagja a jelek szerint nem alacsony költségeivel szeretné kivívni a befektetők rokonszenvét. A befektetési jegyek megvásárlásánál maximum öt százalékos jutalék kérhető el, ezt, bár az Aranytégla még nem szerepel benne, a fő forgalmazó Buda Cash Brókerház díjtáblázatából ítélve fel is számítják mind. (A részvényjellegű és vegyes Access-alapok hat, az XGA Total Return pedig öt százalékos belépési díjjal dolgoznak.)

Ehhez jön még az alapot terhelő maximum másfél százalékos alapkezelési díj és a fixen 2,5 százalékos forgalmazói díj. Ráadásul ehhez még hozzá kell számolni, hogy az alap által kiválasztott mögöttes alapoknak is megvannak a saját költségeik. A szofisztikáltabb ügyfél valószínűleg jobban jár, ha keres magának közvetlenül egy külföldi, indexkövető ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot), amelyek részben olcsóságukról híresek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!