Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hekkertámadás érte a több ezer vállalat titkos adatforgalmát bonyolító Nasdaq-szolgáltatás szervereit, ismerte be a társaság szombaton.


A behatolások a részvénykereskedést és az ügyfelek személyes adatait nem érintették ugyan, ám az FBI szerint a hekkerek egy éven át többször is bejutottak a szerverekre - írja az AP hírügynökség.


A támadások a Directors Desk nevű szolgáltatást célozták, amelynek segítségével a vállalatok különféle munkaanyagokat oszthatnak meg online igazgatósági üléseik előtt, valamint ezen keresztül bonyolíthatják az it-ülések videókonferenciáit is.


Tekintettel arra, hogy az it-tagok a legérzékenyebb vállalati adatok megismerésére jogosultak, a szolgáltatás szervereihez való hozzáférés adott esetben kincsesbánya lehet a benfenntes kereskedéshez.


Ugyan a Nasdaqot arra kérte a nyomozást felügyelő igazságügyi tárca, hogy a behatolásokról legalább február 14-ig ne nyilatkozzanak, a kiszivárgó információkat a Wall Street Journal online kiadása már péntek este megszellőztette. Ezt követően adta ki hivatalos közleményét a tőzsdeüzemeltető és értesítette ügyfeleit is.


A támadásokhoz köthető gyanús fájlokra egy rutinellenőrzés során lettek figyelmesek a Nasdaq munkatársai, akik ezután igazságügyi szakértők és a hatóságok segítségét kérték. A vizsgálatok során eddig nem találtak arra utaló nyomot, hogy az ügyfelek adataihoz hozzáfértek volna a hekkerek.


A Directors Deskhez hasonló web-alapú szolgáltatások a hekkerek közkedvelt célpontjai, gyakran azért, mert a világhálóra közvetlenül nem csatlakozó belső hálózatokhoz szolgáló hátsó bejáratot jelenthetik - szögezte le az AP-nek Rich Mogull, a Securosis biztonsági cég elnöke.


A szakértő szerint az az állítás, miszerint nem fértek ügyféladatokhoz azt is jelentheti, hogy a hekkereknek sikerült ugyan bejutniuk a rendszerbe, ám a támadást nem tudták maradéktalanul véghezvinni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!