Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Joaquin Almunia uniós versenyügyi biztos a Reuters hírügynökség ügyhöz közel álló forrásból származó értesülése szerint az érintett felekkel közölte, hogy nem áll szándékában engedélyezni a 9 milliárd dolláros fúziót. A Deutsche Börse (DB) elnöke Reto Francioni és a NYSE elnöke Duncan Niederauer még egy utolsó lobbi-offenzívára készül az egyesülési terv keresztülvitele érdekében.

Szakértők azonban kétlik, hogy a világ legnagyobb tőzsdeüzemeltetőjének létrehozására már egy évvel ezelőtt bejelentett terv sikerrel járna. Az UBS elemzője Arnaud Giblat kevesebb mint 20 százalékos valószínűséget tulajdonít a sikernek. Martin Peter, az LBBW elemzője szerint a kezdeményezők "alábecsülték Brüsszelt. Az üzlet sikerre vitelének valószínűsége napról napra csökken".

Joaquin Almunia uniós biztosnak az üggyel foglalkozó csapata már decemberben fenntartásainak adott hangot az egyesüléssel szemben és bennfentes értesülések szerint megvétózza a fúziót. Elméletileg a 27 uniós biztos tanácsa felülbírálhatja Joaquin Almunia előterjesztését, ami azonban merőben szokatlan lépés lenne. A biztosok előreláthatólag február elején hoznak döntést az ügyben.

Az uniós versenyügyi biztos szakértői csapatának elsősorban az a piaci dominancia szúrt szemet, amire az egyesült értékpapír forgalmazó vállalat opciós és más származékos termékeknél tenne szert. A DB leányvállalata az Eurex és a NYSE leányvállalata a londoni Liffe együttesen 90 százalékos részesedést érne el a származékos termékek piacán Európában.

A DB és a NYSE üzemeltetői számos engedményt ajánlottak fel Brüsszelnek az egyesülés keresztülvitele érdekében. Felajánlották például az átfedések felszámolását származékos eszköz kereskedelemben, valamint a Liffe származékos részvényeszköz kereskedelmi üzletága értékesítését is. Ígéretet tettek emellett a származékos kontraktusok díjának befagyasztására három évre. Bennfentes értesülések szerint arra már technikailag nincs lehetőség, hogy a tőzsdék üzemeltetői további engedményekre tegyenek ajánlatot Brüsszelnek.

A DB és a NYSE egyesülési szándéknyilatkozatukban rögzítették azt is, hogy március végéig tető alá kell hozniuk az üzletet.

Túl nagy engedményeket a DB egyébként sem tehet, mert akkor Dieter Posch hesseni gazdasági miniszter vétózza meg az egyesülést Frankfurt pénzügyi központként játszott szerepének gyengülése miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!