Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején még azt gondolták a devizastratégák, hogy egyre kisebb az esélye annak, hogy legyen értelme az amerikai és az európai gazdaság növekedési ütemének és így a két térségben érvényes kamatok divergenciájára játszani. Azonban a Trump győzelme után egyre többen hisznek abban, hogy a keresztárfolyamban hamarosan jöhet a paritás, azaz az euró/dollár keresztárfolyam az 1-es szintre süllyed, vagy még az alá is - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A Goldman Sachs 2017-re kiadott legfontosabb kereskedési ötleteinek egyike például az, hogy érdemes lehet a paritás elérése játszani a következő 12 hónap során. A Bloomberg azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen jóslatok megjelenése leginkább annak köszönhető, hogy az euró az elmúlt időszakban amúgy is gyengült és az elemzők ennek a mozgásnak a folytatódását jelzik előre.

Amerika stabil, Európa labilis?

Ez az alkalom azonban most más lehet, a Société Générale devizapiaci stratégái szerint eljött az idő, "most vagy soha", s hamarosan itt lehet a paritás. Szerintük ugyan a választások óta egyértelmű a dollárerősödési sztori a piacon. Ez annak köszönhető, hogy sokan hisznek abban, a Trump által beígért fiskális stimulusok gyorsítják majd az amerikai gazdaság növekedését és segíthetik a kamatemeléseket. Azonban a további rallyhoz, a paritás eléréséhez és átviteléhez nem ez adja majd az erőt, hanem az Európai Unióban erősödő politikai kockázatok.

A dollárral szemben 2015 eleje óta sávozó euróárfolyam így hamarosan áttörheti sávjának alsó szélét, s 2017 első negyedévében elérhetőnek látják a paritást. Erre utal az olasz és a német államkötvények hozama között egyre táguló rés, ez rendszerint jól jelzi az Európai Unióban mutatkozó problémákat.

Ahogy közeledik a december 4-i olasz referendum, úgy válik a piaci reakciók oldaláról egyértelműbbé a párhuzam 2013 első negyedévével, amikor a parlamenti választásokon a balközép koalíció győzedelmeskedett. Akkor a választások előtti három hétben az euró 3,3, az utána következő négyben pedig további 3,2 százalékot gyengült a dollárral szemben. A bank szakértői szerint nem csak ez, de a közelgő francia elnökválasztás is borzolhatja a kedélyeket az euró piacán. Ennek első köre április 23-án esedékes.

Könnyen elképzelhetőnek tartanak egy olyan forgatókönyvet, amelyben az árfolyam közvetlenül az elnökválasztást megelőzően, vagy épp aznap éri el mélypontját - írja a Bloomberg. Megvan az esélye ugyanis annak, hogy a Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen szerzi meg az első körben a legtöbb szavazatot. Ez akkor is komoly ütést jelenthet az euró árfolyamára, ha a választások végső győztese nem ő lesz - teszik hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!