A brókerek az árfolyamok alakulása alapján egyértelműen kedvezően értékelték a G20-csúcson elhangzottakat, de ezúttal az ECB vártnál kisebb kamatvágása utáni kommentek is segíthették a drágulást. Jean-Claude Trichet, az európai központi bank elnöke a 2010-es fellendülés valószínűségéről beszélt. A G20 néven futó, a világ meghatározó gazdasági hatalmait összehozó megbeszélésen a résztvevők egy 1000 milliárd dollárt meghaladó, közös válságellenes fellépésről is határoztak, aminek nagyobb részét az IMF-en keresztül pumpálják majd a gazdaságba. A tagok az adóparadicsomok feketelistájának terve mellett a hedge fundok és a hitelminősítők szigorúbb felügyeletéről is egyetértettek. A nagy nyertesek között voltak a banki részvények, amelyben nagy szerepe lehetett annak, hogy az amerikai FASB (Pénzügyi Számviteli Szövetség Bizottsága) a vállalatok különböző eszközeinek piaci árra való leértékelési kötelezettségének lazítása mellett foglalt állást. A testület által jóváhagyott változások hatására a társaságok számára kedvezőbb eszközértékelési szabályok léphetnek életbe, ami által csökkenthető a bizonyos befektetésekre vonatkozó leírások összege, így a jelzálogalapú értékpapírok esetében. Az intézkedés a második negyedben már hatni fog, és akár 20 százaléknál nagyobb mértékben bővítheti a bankok bevételeit. A HSBC, a BNP Paribas és a Deutsche Bank egyaránt 10 százalék fölött erősített, utóbbi esetében a jó márciusi eredményről nyilatkozó vezérigazgató is segített. Az autóipari részvények emelkedését a vártnál kisebb csökkenést mutató márciusi amerikai autópiaci adat támogatta. A Daimler, a BMW és a Porsche egyaránt masszív drágulást produkált. Miután az olaj jegyzésára is messze 5 százalék fölött drágult az árupiacon, az energiacégek is jól teljesítettek. A BP, a Total és a Royal Dutch Shell is több százalékkal növelte árfolyamát. Még jelentősebb, olykor a 10 százalékot is meghaladó emelkedést mutattak a bányacégek. A londoni Footsie 4,3, a frankfurti DAX 6,1, a párizsi CAC 40 pedig 5,4 százalékkal zárt magasabban csütörtökön, mint egy nappal korábban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!