Délután fél kettő körül az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 52 cent csökkenéssel 73,26 dolláron állt. Ugyanekkor a WTI-t 67,81 dolláron jegyezték, a csütörtöki záróértékhez képest 48 centtel esett az ára. Donald Trump üzenete előtt mindkét jegyzés nyereségben állt - íra az MTI.

A Brent és a WTI csütörtökön több mint három éves csúcson állt, 74,75, illetve 69,56 dolláros hordónkénti áron a piaci túlkínálat csökkenésének és a kereslet emelkedésének köszönhetően.

Az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság pénteken tartott Dzsiddában miniszteri szintű ülést, amelyen áttekintették a piaci helyzetet. A testület nem fogalmazott meg új ajánlást, megerősítette azt az alapvető célt, hogy a kitermelés visszafogásának révén csökkentsék a globális olajtartalékok szintjét az ötéves átlagra.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a kitermelést, együttesen napi 1,8 millió hordóval a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát többször meghosszabbították már, legutóbb 2018. december végéig. Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig 70 dollár körül mozgott.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!