Az augusztus közepén, tehát két hete zárult felmérésben 47,1 százalékra csökkent azoknak a szakembereknek az aránya, akik emelkedést várnak a következő 6 hónapban a BUX indextől - derül ki a 69 pénzügyi szakember megkérdezésével készült felmérés adataiból. A medvehívők aránya eközben megugrott, immár több mint 28 százalékuk várja azt, hogy a BUX csökkenni fog féléves távlatban. Egy hónappal korábban még csak 17 százalékos volt ez az arány. A stagnálást várók aránya 8 százalékponttal csökkent, így úgy tűnik, nem a bikahívők tábora esett vissza jelentősen, inkább az óvatosabb szereplők egy része fordult át pesszimistába a július elejétől tartó rally kiteljesedésével.


Bár a régiós felmérést még csak két éve készíti el a német ZEW intézet és az Erste Bank, ebben az időszakban krónikus optimizmus jellemezte a szakembereket, az emelkedést várók aránya még soha nem ment 36 százalék alá. Ezt a minimumértéket 2008 februárjában, a piaci tető kiépítése és eleste után érte el az index. Bár az ilyen típusú hangulati felméréseket általában kontraindikátorként szokás kezelni, azaz ha túl magas az optimisták aránya, akkor a piac lokális csúcsa közelében tartózkodik, azonban jellemzőjük, hogy tartósan emelkedő piacon néha hosszabb időszakra is szélsőségesen derülátóak tudnak maradni a szereplők. A bikahívők arányának 50 százalékról e szint alá csökkenését általában lejtmenet követte a BUX indexben is. Ezt az összefüggést viszont nem nehéz megtalálni, hiszen amióta a hangulati index számítása elindult, azóta idén márciusig kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan csökkentek a részvényárfolyamok.



A felmérésben résztvevők 46,3 százaléka várt az NTX Indextől, az Erste Bank régiós részvényindexétől emelkedést, tehát kevesebben, mint magától a BUX-tól. A forint gyengülését viszont egyre többen tartják valószínűnek, a magyar deviza értékcsökkenésére 31,4 százalék szavazott, ez 8,5 százalékpontos növekedés egy hónappal ezelőtthöz képest. Persze a forintbikák is többségben vannak még, arányuk 39,4 százalék, ez 0,4 százalékpontos csökkenés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!