A főbb nyugat-európai tőzsdeindexek a negatív tartományban zártak pénteken; az európai tőzsdemutatók közül csak az athéni tudott emelkedni, 0,26 százalékkal. Az FTSE-100 1,01 a DAX 1,77, a CAC-40 pedig 2,29 százalékos mínuszban landolt pénteken.


A bankrészvények körében volt a legnagyobb az eladói nyomás, miután az amerikai pénzintézetek közül kettő az elvártnál alacsonyabb bevételről adott hírt. Mind a Citigroup, mind a Bank of America az elemzők által előrejelzettnél nagyobb profitról számolt be a második negyedévre, a Citi részvényei közel 5, a BoA papírjai 8,7 százalékkal értékelődtek le a kereskedés második felére. Az európai bankpapírok közül a Barclays, a Credit Agricole, a Credit Suisse bukott a legnagyobbat; részvényeik 2,7-5,2 százalékot veszítettek értékükből.


Az USA nem csak vállalati eredményeivel, de gazdasági helyzetértékelésével is hozzájárult a tőzsdei lejtmenethez: a Michigani Egyetem által közzétett fogyasztói hangulatjelentés ugyanis a júniusi rekordszintű emelkedés után visszaesett, ráadásul több mint fél éves mélypontra. Az elemzői előrejelzések a fogyasztók fellendülésbe vetett hitének további növekedéséről szóltak.


Németországban megadóztatnák az atomerőműveket - közölte a kormány, mire az energiacégek körében eladási láz indult. Az E.On és az RWE papírjai 4,9, illetve 4,3 százalékkal leértékelődtek.


Az eladási láz a gyógyszerpapírokat sem kímélte, itt is az Egyesült Államokból jött a rossz hír - a Roche rák elleni gyógyszere várakozások alatt teljesített az FDA tesztjein. A svájci cég részvényei 4,2 százalékkal értékelődtek le.

A BP viszont drágult, igaz mindössze 1,2 százalékkal, miután csütörtök éjjel teljesen sikerült elállítania a Mexikói-öböl vizét szennyező olajszivárgást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!