A londoni parketten 0,5 százalékos, a párizsin 0,5 százalékos, a frankfurtin pedig 0,8 százalékos mínuszt jelez az irányadó mutató egy nappal azt követően, hogy számos vezető európai index újabb éves csúcsot ért el, sőt egyre inkább megközelítette a Lehman Brothers tavaly októberi bedőlése előtti szinteket. Az S&P 500-as mutató a tengerentúlon átlépte az 1000 pontos lélektani határt hétfőn, s 3 ponttal e felett tudott zárni.

A frankfurti börzén leginkább az autóipari cégeket büntetik, a VW-részvényei 1,5, a BMW papírjai 1,7, a Daimler pedig 1,8 százalékos mínuszban van azt követően, hogy utóbbi kettő az eladások jelentős visszaeséséről volt kénytelen számot adni (a BMW világszerte, a Daimler az Egyesült Államokban).

A briteknél továbbra is bizalom övezi a bankokat azt követően, hogy a HSBC tegnap a vártnál jobb adatokkal szolgált, de a Barclays sem törte le a kedélyeket 10 százalékos profitnövekedésről szóló beszámolójával. Az RBS részvényei 3 százalékkal, a Lloyds papírjai 1,7 százalékkal, míg a Barclays részvényei 2,7 százalékkal kerültek feljebb. Hasonlóan kedvez a befektetői hangulat a francia pénzintézeteknek, a BNP részvények mellett a Credit Agricole és a SocGen papírjai is jól szerepelnek, 0,4-1,9 százalék közötti emelkedést mutatva.

A tegnap kitépett bánya- és energiaipari vállalatok körében ma azonban erős profitkivételi hajlandóság mutatkozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!