A múlt héten elindult esésről ráadásul nem is biztos, hogy ezen a héten kiderül, mennyire súlyos folyamatok kezdetét jelentette. A hét ugyanis rövid lesz, ma kereskedési szünnap van az Egyesült Államokban a Memorial Day miatt, amely rendszerint a nyári időszak kezdetét jelenti a tőkepiacokon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A három vezető amerikai tőzsdeindex közül a múlt hetet mindegyik veszteséggel zárta, ez volt az első mínuszos hét a tengerentúli tőzsdék számára április közepe óta. A befektetők aggodalmainak központjában jelenleg a Fed kvantitatív lazítási programja áll, pontosabban az, mikor és hogyan fog majd befejeződni. A legutóbbi Fed-ülés jegyzőkönyvéből kiderült ugyanis, hogy vannak a Nyíltpiaci Bizottságnak olyan tagjai, akik már júniusban megkezdenék a visszavonulást az extrém laza monetáris kondíciókból.

A Ben Bernanke Fed elnök szerdai kongresszusi meghallgatását és a jegyzőkönyv publikálását követően megindult esésben a forgalom meglehetősen magas volt. Arra igazán mindenki fel lehetett készülve, hogy a Fed részéről előbb-utóbb felvetődik a visszavonulás kérdése - mondta Bryant Evans, a Cozad Asset Management szakértője.  Így elképzelhető, hogy a szereplők egyszerűen csak valamilyen indokot kerestek az elmúlt hónapok hegymenetét követően arra, hogy elkezdjenek profitot realizálni - tette hozzá.

Az esés közben megélénkülő forgalom ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, különösen azért, mert a felfelé menetben szinte egyáltalán ez szinte teljesen hiányzott. Ugyanakkor az ezt megelőző emelkedés tartóssága számos szakértőt meglepett, s már hetek óta sokan a korrekció megindulását várták.

A piac tavaly november óta gyakorlatilag érdemi korrekció nélkül menetelt felfelé, s a befektetők minden visszaesést eddig vételi lehetőségként értelmeztek. A múlt heti 1,1 százalékos visszaesés ellenére az S&P 500-as index még mindig 15,7 százalékkal áll magasabban, mint tavaly év végén. Pont az alacsony volatilitás és a kitartó emelkedés miatt töltött el nyugtalansággal sokakat a múlt szerdai piaci rekció, amikor is a nap első felében még új csúcsra emeledő indexeket a nap végére a mélybe küldték az eladók.

A vevők túl magasra hajtották az árakat

A vevők egyszerűen túl magasra hajtották az árakat. Így nem elképzelhetetlen, hogy a piac gyengélkedéseinek jeleit látva újabb eladók érkeznek - mondta el az egyik szakértő a Reuersnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a felfelé tartó trend feltétlenül végetért volna.

A részvények árazásának mindenesetre nem szokott segíteni, ha a kötvényhozamok megindulnak felfelé, márpedig ez történt a múlt héten. A Goldman Sachs egy friss elemzése arra számít, hogy az amerikai államkötvények hozama mostantól növekedni fog, a 10 éves amerikai hozam pénteken átlépte a kritikusnak tekintett 2 százalékos szintet is. Ennek oka, hogy a szereplők arra számítanak, a Fed csökkentetni fogja kötvényvásárlásainmak intenzítását, ha az amerikai gazdaság az év hátralévő részében erősen teljesít.

Ennek nyomait keresheti a piac az e héten megjelenő makroadatokban. Kedden májusi fogyasztói bizalmi indexet teszi közzé a Conference Board, a következő fontos adat csütörtökön érkezik, az első negyedéves amerikai GDP előzetes becslését ismerhetik meg a befektetők. A pénteki nap zsúfolt lesz, a személyes jövedelmek áprilisi alakulásától kezdve a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges olvasatán keresztül az ISM-Chicago beszerzési nemedzserindex májusi értékével bezárólag lesz alkalma a piacnak kiolvasnia a jeleket a hogyan továbbról.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
május 28.Németországkiskereskedelmi forgalom, év/éváprilis-2,80%
16:00USAfogyasztói bizalommájus68,10
május 29.3:50Japánkiskereskedelmi forgalom, év/éváprilis-1,50%
9:55Németországmunkanélküliek számának változásamájus4 ezer
9:55Németországmunkanélküliségi rátamájus6,90%
14:00Németországinfláció, év/évmájus, V1,20%
május 30.7:45SvájcGDP-változás, év/évI. n.-év1,40%
7:45SvájcGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év0,20%
11:00eurózónafogyasztói bizalommájus
11:00eurózónaüzleti bizalommájus88,6
14:30USAGDP-változás, annualizáltI. n.-év0,03
14:30USAszemélyes fogyasztásI.n.-év3,20%
május 31.1:30Japáninfláció, év/éváprilis-0,90%
3:00Kínafeldolgozóipari PMImájus50,60
10:00Olaszországmunkanélküliségi rátaáprilis11,50%
11:00eurózónainfláció, év/évmájus1,20%
11:00eurózónamunkanélküliségi rátaáprilis12,10%
15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexemájus, V83,70
*magyar idő szerint, V=végleges
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!