Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH reggel 9 órakor publikálta, hogy gyorsbecslése szerint a magyar GDP - kiigazítás nélkül, nyersen számolva - 3,5 százalékkal nőtt 2014 januárja és márciusa között az egy évvel korábbihoz képest. Naptárhatással igazítva az év/év dinamika 3,4 százalék, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 3,2 százalék volt. Mindegyik érdemben felülmúlja a piac által várt 2,7 százalék körüli ütemet, míg a tavalyi utolsó negyedévhez képest a bővülés 1,1 százalék volt.

Ennek köszönhetően alig fél óra alatt egy forintot erősödtünk az euróval szemben, így a 304-es árfolyamszintről 302,7-ig ment a magyar deviza - mondta a Napi.hu érdeklődésére Csajbók Róbert, az ING Bank devizapiaci kereskedője. Mint mondta, kedvező az is, hogy az állampapírhozamok is csökkenek, így például a 10 éves kötvényeket már 5 százalék, míg az ötéveseket 4 százalék alatt tudja értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ.

A nap folyamán egyébként még több fontos hír is várható, így például megjelenik egy eurózónás, illetve amerikai inflációs adat is, ez pedig hatással lehet az euró-dollár árfolyamra, ami közvetve a forintra is kihat. Mindettől függetlenül azonban Csajbók nem vár tartós erősödést, mint mondta, nincs inflációs veszély, növekedik a GPD és az árfolyam is viszonylag jó szinten van, így könnyen elképzelhető, hogy az MNB nem áll le a kamatcsökkentéssel.

Ennek megfelelően azt várja az ING szakértője, hogy a forint megközelíti a 300-as euróárfolyamot, ám a következő hetekben várhatóan visszagyengül a 305-310-es szintekre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!