BUX
37350

Megindult a nagy vándorlás, Európa nyer, Magyarország nem

A globális befektetők jelentősen csökkentették kitettségüket az amerikai részvénypiacon, Európába és Japánba csoportosítottak át. Azonban úgy tűnik, az európai piacok számára ez még csak a kezdet - derül ki a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felméréséből. A feltörekvő piacokat - mint Magyarország - változatlanul kerülik.

Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 10:42

Masszívan csökkentették kitettségüket az amerikai részvények irányába a globális befektetők a Fed hamarosan meginduló szigorításától való félelmükben - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A 207, összesen 565 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember már nettó 19 százaléka alulsúlyozza az amerikai részvényeket, ilyen alacsony kitettséget a 2008 januárja óta nem mértek. Ez hatalmas változás akár februárhoz képest is, amikor még nettó 6 százalékuk felülsúlyozta azokat. Eközben az amerikai részvényeket túlértékeltnek tartók aránya nettó 23 százalékra ugrott, ez a legmagasabb érték 2000 májusa, az internetlufi kipukkadását megelőző időszak óta.

A folyamat nyertesei az európai és a japán részvények, mindkét régió részvényeinek súlyozása emelkedett, azonban a befektetők jelzései alapján az európai részvényekbe történő vándorlás még csak most vette kezdetét. A válaszadók nettó 63 százaléka mondta azt, hogy Európa az a régió, amelyet a következő 12 hónapban leginkább felülsúlyozna, ez a legmagasabb érték azóta, hogy 2001-ben a kérdés bekerült a felmérésbe. Januárban még csak 18 százalékos volt ez az arány.

A felmérés szerint az amerikai részvényektől való elfordulás csak súlyosbodni fog az előttünk álló időszakban. Nettó 35 százalék nevezte meg az amerikai részvénypiacot a következő 12 hónapban leginkább alulsúlyozandónak, ez 10 éve a legrosszabb érték. Az európai részvényeket felül-, az amerikaiakat alulsúlyozni kívánok tábora közötti 98 százalékpontos eltérés szintén rekordnak számít.

A márciusi felmérés szerint egyre többen hisznek egy korai amerikai kamatemelésben. Nettó 34 százalékra emelkedett 28-ról a kamatemelés megindulását a második negyedévben várók tábora, míg a harmadik negyedévben szigorítást váróké csökkent. Eközben nettó 2 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint az amerikai dollár túlértékelt, ez az első pozitív érték 2009 óta.

A befektetői konszenzus azt sugallja, hogy az erős dollár inkább kedvező, semmint negatív a globális gazdaság és a piacok számára - mondta Michael Hartnett, a Bank of America Merrill Lynch vezető befektetési stratégája. Az európai részvényekkel kapcsolatos optimizmus a soha nem mért tartományba érkezett. Az európai pénzügyi szektorral kapcsolatban tapasztalható bizalom a gazdaság növekedésébe vetett hitet tükrözi, míg az exportőr cégek kedveltsége az elmúlt hónapban tapasztalt fejleményeknek köszönhető - tette hozzá Manish Kabra, a bank európai részvény és kvantitatív stratégája.

Eközben meredeken emelkedtek a befektetők inflációs és kamatvárakozásai is. A globális befektetők nettó 52 százaléka vár globális fogyasztói áremelkedést ebben a hónapban a februári 29 és a januári 14 százalék után. Ezen felül egyre többen vélik úgy, hogy a monetáris politikáknak világszerte szigorúbbnak kellene lennie a jelenleginél, nettó 34 százalékuk szerint az túlzottan laza. Egyre több befektető várja azt, hogy mind a rövid, mind a hosszabb lejáratú kötvények hozamai elemelkedésnek indulnak. Nettó 66 százalék szerint a három hónapos, nettó 63 százalék szerint a hosszabb futamidejű kamatok is magasabbak lesznek 12 hónap múlva.

Az Európában befektető alapkezelők optimizmusa a régió pénzügyi szektora felé a felmérés szerint hasonlóan optimista, mint a globálisa befektetőké. Az európai befektetők nettó 22 százaléka súlyozza felül a pénzügyi szektort, februárban még nettó 26 százalékuk alulsúlyozta azt. A biztosítói szektort felülsúlyozók aránya a nettó 3 százalékos alulsúlyozásról 31 százalékos felülsúlyozásra ugrott.

A részvények iránti bizalom a profitvárakozásokban is tükröződik. A válaszadók nettó 38 százaléka vár kétszámjegyű profitnövekedést idén az európai cégeknél a következő 12 hónap során, s nettó 88 százalék szerint idén erősödni fog az euróövezet gazdasága. A piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek a befektetők jelenleg a geopolitikai kockázatokat tartják, de egyre többen tartanak a növekvő számú kínai vállalati csődöktől is.

A feltörekvő piacok - amelyek közé Magyarország is tartozik - változatlanul nem tudtak visszakerülni a befektetők radarernyőjére, a februári nettó egy százalékról 11 százalékra emelkedett az azokat alulsúlyozók aránya. Ráadásul nettó 57 százalék mondta azt, hogy a feltörekvő piacok jelentik azt a régiót, amelyet a leginkább alul kívánnak súlyozni a következő 12 hónap során.