A múlt héten három hónapja nem látott mértékben csökkentették a különböző spekulatív befektetők aranyra nyitott vételi pozícióik leépítését - írja a Bloomberg. A globális, az arany árfolyamát követő tőzsdén jegyzett alapok által birtokolt arany mennyisége augusztusban ért rekordszintre, innen indult csökkenésnek.

Az ok egyértelmű, a befektetők arra számítanak, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdán esedékes ülését követő kommentárban már egyértelmű utalásokat tehet arra, hogy közeleg a következő amerikai kamatemelés, s ez rossz hír az arany, mint alternatív befektetési eszköz számára. Pedig az arany számára az idei év eddig jól alakult, a nemesfém árfolyama év eleje óta 24 százalékkal emelkedett, amiben nem kis szerepe volt annak, hogy a Fed a tavaly év végi emelés után késlekedett a kamatszint további emelésével.

A Fednek végül is el kell majd kezdenie emelnie a kamatokat, s be kell látnia, hogy az inflációs nyomás növekszik. Mielptt ez megtörténne, nem árt egy kis profitot realizálni az aranybefektetéseken - mondta Quincy Krosby, az 1300 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Prudential Financial Inc. piaci stratégája.

Az amerikai Határidős- és Árupaci Bizottság (CFTC) adatai szerint a szeptember 13-án zárult héten az aranyban nyitott nettó vételi pozíciók állománya 11 százalékkal, 248 858 kontraktusra csökkent.

Az arany számára ugyanakkor a középtávú kilátások nem teljesen negatívak, ennek oka a Bloomberg szerint a közelgő amerikai elnökválasztás. Ez ugyanis fokozza a piaci bizonytalanságot, az előzetes szakértői kommentárok szerint egy esetleges Trump győzelem pedig rosszat tehetne a tőzsdéknek. Ráadásul vannak olyanok, akik szerint a Fed várhatóan nem akar komoly döntést hozni a választások előtt, s mivel az ez utolsó kamatdöntő ülés a választások előtt, növeli a kivárás esélyét.

Az arany árfolyama dollárban számolva idei csúcsát júliusban érte el, 1375 dolláros unciánkénti szinten. A nemesfém ára azóta az 1302-1310, illetve az 1360 dollár körüli sávba mozog, most ennek a sávnak az alsó szélén, 1317 dolláron áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!