Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új Fed-elnök ugyan február 11-én már megjelent a Kongresszus illetékes bizottsága előtt, hogy beszámoljon a monetáris politikát érintő aktuális fejleményekről, azonban a 13-ára tervezett szenátusi meghallgatását a szélsőséges időjárási körülményekre való tekintettel - Washingtonban hatalmas hóvihar tombolt - el kellett napolni.

A várakozások szerint Yellen megerősítheti a korábban elmondottakat, amely szerint a Fed nem tervez változtatni a tapering, azaz a kötvényvásárlások mennyiségének tervezett csökkentésének ütemén. Az érdekesség a meghallgatáson mindössze annyi lehet, hogy a Fed vajon mennyire veszi figyelembe döntéshozatala során az Egyesült Államokat sújtó szélsőséges időjárás gazdasági mutatókra - mondta a BNP Paribas szakértője a hírügynökségnek.

Érdekes lehet még, hogy az elnök vajon kitér-e arra, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta 6,5 százalékos szintje közel áll a Fed által kitűzött célhoz, illetve tesz-e említést egy esetleges jövőbeni kamatemelés lehetőségéről.

A részvénypiac elmúlt hetekben tapasztalt jó teljesítménye elakadhat. A befektetők egyelőre a jelek szerint nem akarják az S&P 500-as indexet a januári, 1850 pontos csúcs fölé nyomni. Az elmúlt három hétben az index úgy tudott 3 százalékkal emelkedni, hogy a napvilágra került makroadatok nem voltak igazán kedvezőek, azonban ezt a piac egyelőre megbocsátotta, s a rossz időjárás számlájára írta.

Úgy tűnik, az 1850 pont körüli szinteken megjelennek az eladók, s a befektetők itt már nem érzik úgy, hogy be kellene szállni az emelkedésbe - vélte Ken Polcari, az O'Neil Securities szakértője. Ugyanakkor ha esni kezd a piac, sok lemaradó próbál a vételi oldalon beszállni a technikai támaszokon - tett hozzá.

Némi mozgást hozhat a piacon a tavalyi negyedik negyedéves amerikai GDP adat második becslésének közlése. Ez a várakozások szerint 2,5 százalékos lesz, az első olvasat még 3,2 százalékról szólt. Kérdés, hogy a nagy várt csökkenést beárazta-e már a piac - mondták a Reutersnek nyilatkozó szakértők.

A héten megjelenő makroadatok között szerepel még fogyasztói bizalmi index, új lakás eladások és több más lakáspiaci adat, valamit a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya is. Ezek közül a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe lehet a fontosabb indikátor, a lakáspiaci adatokkal szemben ugyanis a rossz időjárás miatt valószínűleg lenézőbbek lesznek a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!