A kereskedés első harmadában még 1 százalék körüli előnyt jelzett a Dow Jones blue chip index és az S&P 500 is, elsősorban a Fed St Louis-i elnökének kedvező gazdasági helyzetelemzésének, valamint a vártnál jobb eurózónás ipari adatoknak köszönhetően, ám a Moody's gyorsan aludni küldte a bikát. A nemzetközi hitelminősítő ugyanis közölte: négy szinttel lerontotta, s így a befektetésre alkalmatlan, bóvli kategóriába száműzte a görög államadósság megítélését.


Az A3-ról Ba1-re módosított besorolást a Moody's azzal indokolta, hogy az EU és az IMF közös hitelcsomagjával ugyan a görögök elkerülhetik az azonnali államcsődöt, sőt, a szükséges szerkezeti reformokat is elkezdhetik, ám azok megvalósítását továbbra is jelentős kockázatok övezik.


A bejelentésre gyorsan délnek fordultak a New York-i tőzsdemutatók, sőt, az euró dollárral szembeni jegyzése is csökkenni kezdett, annak ellenére, hogy a keresztárfolyam a nap folyamán 1,23-nál is megfordult. Nap végére a közös devizáért már csak 1,22 dollárt kínáltak a nemzetközi piacon.


A Nasdaq közel másfél százalékos emelkedésének nyoma sem maradt zárásra, bár a tech-túlsúlyos mutató nem múlta alul a pénteki záróértékét, szemben a DJIA-val és az S&P 500-zal, amelyek 0,2 százalékot veszítettek értékükből a nap végére. A kereskedés első harmadában kifejezetten jól szereplő félvezető-gyártók, amelyek iránt a vételi érdeklődés még a múlt hét végén, egy a szektor kedvező kilátásairól szóló elemzést követően nőtt meg, nap végére elvesztették előnyüket. Az it-szektort övező figyelmet ennek ellenére csak táplálta a hétfőn kezdődő E3 konferencia, ahol a videójáték- és konzolgyártók mutatják be legújabb fejlesztéseiket.


A bankpapíroktól már a kereskedés első felében is távol tartották magukat a befektetők (a szektorindex a nap végére 0,6 százalékkal került lejjebb), így nem csoda, hogy zárásra a DJIA legnagyobb vesztese a JP Morgan Chase lett, a maga 2 százalékos zakójával. Az viszont meglepetés, hogy az európai parketteken is jól szereplő ipari papírok is elvesztették korábbi előnyüket - szektor teljesítményét mérő index 1,1 százalékkal csökkent.

A St Louis-i Fed elnöke egy hétfőn, Tokióban rendezett konferencián arról beszélt, hogy a globális fellendülés motorja Ázsiában van, s bár Európa gazdasági jövőképe a most kibontakozó adósságválság miatt némiképp bizonytalan, az USA recesszióból való kilábalása a harmadik negyedévre véget ér, s a tartós növekedés esélyei biztosítva lesznek.


Az olaj árupiaci jegyzésének nap eleji megugrását követő energiaipari részvények is nagyrészt veszteséggel zártak azt követően, hogy a WTI árfolyama 0,5 százalékos mínuszban, 75 dollár alatt zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!