Nem minden a Fedről szól, legalábbis ha Európa keleti felében van az ember - írja elemzésében a Bloomberg. Míg a globális feltörekvő piacok döntő többségében az esés volt az uralkodó irány az elmúlt hónapokban a Fed várható kamatemelésétől való félelem miatt, addig a magyar, a lengyel és a román államkötvények erősödtek a negyedév során.

Az Európai Unió keleti tagállamai várhatóan továbbra is felül fognak teljesíteni, attól függetlenül, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága milyen döntést hoz majd csütörtökön a kamatokat illetően - idézi elemzők véleményét, aki már korábban is biztonságos menedékként ajánlották a régiót a feltörekvő piaci befektetőknek.

Több függ Draghitól, mint Yellentől

Úgy érvelnek, hiába kezdenek majd el emelkedni a Fed miatt az amerikai kamatok, ezt bőségesen ellensúlyozza majd az ECB jelenleg is futó, 1140 milliárd eurós kvantitatív lazítási programja. Simon Quijano-Evans, a Commerzbank vezető feltörekvő piaci stratégája szerint egy Fed kamatemelés kihangsúlyozza majd, hogy a közép- és kelet európai uniós országok tőkeáramlásai inkább függenek Draghiék lépéseitől, s attól, mi történik az eurózónában. Ő egyébként ügyfeleinek az elmúlt hónapban azt javasolta, hogy a régió euróban és helyi devizában denominált kötvényeiből tartsanak portfólióikban. Draghi sokkal fontosabb a régiónak, mint Yellen - tette hozzá.

Az ECB elnöke egyébként ebben a hónapban is úgy nyilatkozott, hogy elkötelezett az élénkítő lépések fokozása mellett, hogy így küzdjön a csökkenő növekedés és infláció ellen. A Bloomberg egy e heti felmérésében egyébként a válaszadók kétharmada vélte úgy, hogy az ECB növeli és kiterjeszti hamarosan a kvantitatív lazítási intézkedések körét.

Nem csak az óceán két partján alkalmazandó monetáris politikai lépések közötti különbségek teszik vonzóvá a régiót - emeli ki az összefoglaló. Nettó importőrökként ezek az országok haszonélvezői voltak az olajárak elmúlt évben lezajlott 50 százalékot meghaladó esésének.

Csak itt van növekedés

A feltörekvő országok többségében, Kínától Brazílián át Törökországig szinte mindenhol lassuló gazdasági növekedéssel találkozhatunk, ezzel szemben Csehország gazdasága idén 3,7 százalékkal bővülhet, a lengyel és a román gazdaság pedig 3,5 százalékkal a Bloomberg konszenzusa szerint. Az egészségesebb gazdaságnak hála a lengyel folyó fizetési mérleg a 2008-as 8,1 százalékos hiányról a GDP 0,3 százalékára csökkenhet, míg a magyar 4,1 százalékos többletet érhet el. Ráadásul a régió országai vagy saját devizában, vagy jellemzően euróban vannak eladósodva, így nem fenyegeti őket az emelkedő dollárkamatok jelentette veszély.

Ha körülnézünk a jelenlegi, elképesztősen lanyha növekedési környezeten, akkor a régió az egyike a kevés vonzó helyeknek a feltörekvő piacokon belül - mondta Gautam Kalani, a Deustche Bank londoni stratégája. Ő egyébként optimista ajánlásokat tett az elmúlt egy hónapban a forintra és a zlotyra vonatkozóan. Szerinte a Fed döntésétől függetlenül megérheti ezeket a devizákat tartani, míg az olyan kockázatosabbakat, mint a török líra, a dél-afrikai rand, nem árt kerülni.

Erős devizák

A magyar forint, a cseh korona, a román lej, a lengyel zloty egyaránt az öt, dollárral szemben legjobban teljesítő deviza között voltak a negyedév eleje óta - emeli ki a ki a Bloomberg. A 10 legjobban teljesítő feltörekvő piaci államkötvény közül 7 a régióból került ki, élen az adósságának átalakítása után nagyot ugró ukrán, valamint a román állampapírokkal.

Látható, hogy a feltörekvő európai országok felülteljesítenek a Fed ülést megelőző alacsony kockázatvállalási hajlandósággal jellemezhető időszakban, s valószínűleg az ülés után is fennmarad ez a helyzet - írta tegnapi elemzésében Günter Deuber, a Raiffeisen Bank bécsi elemzője. A régióban jelentős kitettséggel rendelkező bank elemzői augusztus elején adtak vételi ajánlást a magyar és a román kötvényekre, miközben a lengyeleket tartásra rontották.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!