Miközben az euró/dollár gyakorlatilag ugyanott van, ahol péntek délután állt - 1,3110 volt délelőtt 10-kor az árfolyam -, a forint gyengülésbe váltott. Az euró egysége 293, a dolláré 223,50, a svájci franké pedig 243,10 forinton állt, ami nemcsak a péntek délutáni, de a hétfő reggeli szinteknél is magasabb.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője elmondta: érdemi forgalom és makroadat nem látott napvilágot, így valószínűleg a hosszú hétvége előtti pozíciórendezések, illetve az magyarázhatja a fordulatot, hogy a Moody's közölte: a nemzetközi hitelkeretről szóló megállapodás csúszása negatív Magyarország adósbesorolása szempontjából.

A szakember hozzátette: ahogyan pénteken arra a némileg félreértelmezett hírre, hogy akár napokon belül elkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, egyöntetűen pozitív irányba állt a piac, úgy okozhatott ellenkező irányú fordulatot a Moody's bejelentése.

A Moody's rövid időn belül másodszor szólalt meg Magyarország kapcsán. Amint arról korábban beszámoltunk, a hitelminősítő nemrégiben arra is figyelmeztetett, hogy a kohéziós alapok felfüggesztése negatív hazánk adósbesorolása szempontjából és komplikáltabbá teszi az EU/IMF-tárgyalásokat. Akkor a forint szintén gyengüléssel reagált

Így látja a Moody's

Az Európai Bizottság és Magyarország folyamatos szembenállása miatt most már a harmadik hónapja csúszik a megállapodás a szükséges nemzetközi hitelcsomagról, ami negatív fejlemény Magyarország szempontjából - idézi a Portfolio.hu a hitelminősítő elemzője, Alpona Banerji véleményét.

A szakértő emlékeztet arra, hogy múlt héten az Európai Bizottság további kérésekkel fordult a magyar kormányhoz a kötelezettségszegési eljárások keretében. Emlékezetes, a válaszok elküldésére a kormány újabb egy hónapot kapott Brüsszeltől.

Habár az EB nem jelezte sosem egyértelműen, hogy az új pénzügyi hitelkeret előfeltétele lenne az összes vitás kérdés rendezése, azonban Magyarország és az Európai Unió folyamatos szembenállása miatt késik a megállapodás a nemzetközi hitelcsomagról az EU/IMF párossal - fogalmaz a szakértő. A Moody's számításai szerint az ország bruttó finanszírozási igénye 2012-ben a GDP 16 százalékára rúg (15 milliárd euró), ami a legmagasabb a kelet-európai régióban. Az elemző hozzáteszi: összesen 13 milliárd eurónyi adósságot kell az országnak törlesztenie, ennek 40 százalékát a külső adósság után kell megfizetnie.

Habár a devizatartalékok február végén 34 milliárd eurónál álltak és Magyarország rendelkezik likvid tartalékokkal is, mindenképp szüksége van a nemzetközi piacokról történő forrásbevonásra. Az IMF-program hiányában viszont nehezebb lesz a külső forrásbevonás - állapítja meg Banerji, aki megjegyzi: a kormány az év eddigi részében sikeresen "csapolta meg" a hazai piacot, amivel lehetősége volt arra, hogy visszafizesse februárban az IMF-hitel első részletét. Ennek a stratégiának azonban vannak korlátai a forrásbevonás növekvő költségei miatt - húzta alá a szakértő.

A magyar piacon minden lejáraton emelkedtek a forrásbevonás költségei (vagyis az állampapírhozamok - a szerk.) szeptember óta. A magasabb adósságfinanszírozási kiadások kérdéseket vetnek fel az adósság fenntarthatóságát illetően, miután Magyarország államadóssága már jelenlegi is magas szinteken, GDP-arányosan 81 százalék körül van. A forrásbevonás költségeinek emelkedése és a törékeny befektetői bizalom is a külső pénzügyi segítség szükségességét támasztja alá - véli az elemző.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!