A dollár és a jen erősödése, illetve a börzéken uralkodó negatív hangulat nyomán ismét gyengülnek a feltörekvő piaci devizák. Az euró forintkurzusa a reggeli, 295-296 körüli szintekről kora délelőtt 298,50-re emelkedett, a dollár egysége 232,50, a svájci franké 200 forintra drágult.

A feltörekvő piaci devizák gyengülésében az is közrejátszik, hogy a zloty piacán pozíciózárási hullám söpört végig - tájékoztatott az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Kolba Miklós hozzátette: Lengyelországban a cégek közvetlenül is üzletelhetnek a devizapiacon. A vállalatok korábban a zloty erősödésére számítva vettek fel pozíciókat, amelyeket a gyengülés közepette zárniuk kellett, tovább erősítve a lejtmenetet. Ha ez a hatás nem lett volna, talán az euró sem emelkedett volna 300 forint fölé - vélekedett a szakember. Az is a pozíciózárási hullámot erősíti, hogy Lengyelországban a vállalatok devizapiaci tevékenységének megszüntetésén gondolkodnak - tette hozzá.

Lengyelországi vállalatok egy csoportja eközben azt szeretné elérni a kormánynál, hogy az állam segítsen mérsékelni a veszteségeiket, amelyeket a devizaopciós ügyleteken szenvedtek el, ugyanis azok már fizetőképességüket veszélyeztetik. A cégek azt szeretnék elérni, hogy a kormány zlotyvásárlással és a jelenlegi piaci ár alatti euróeladással nyújtson segítséget, így több opció lejáratát idézhetné elő.

A zloty esése több olyan vállalatnak okoz fejfájást, amely a deviza erősödése ellen védelmet nyújtó opciókat vásárolt. A lengyel pénzügyi felügyelet becslései szerint az ilyen ügyletekből származó veszteségek megháromszorozódhattak, értékük elérheti a 15 milliárd zlotyt (4,2 milliárd dollár).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!