Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit gyógyszeripari cég, az AstraZeneca ma reggel hivatalosan is bejelentette, hogy visszautasította a Pfizer megemelt felvásárlási ajánlatát. A közleményben az AstraZeneca jelezte, a részvényenként 55 fontos vételár alulértékeli a részvényeket.

A hír hatására az AstraZeneca árfolyama erőteljes esésbe kezdett, jelenleg 13 százalékos mínuszban tartózkodnak a részvények.

Megemelt ajánlat a Pfizertől

Az új, 69,3 milliárd fontos (116,6 milliárd dolláros) ajánlat egy részvényre vetítve 55 fontot jelent. A korábbi vételi ajánlat részvényenként 50 fontra értékelte a vállalatot. Egyes információk szerint azonban az új, megemelt vételár sem tükrözi megfelelően az AstraZeneca értékét, így a cég akár már a mai napon hivatalosan is visszautasíthatja az ajánlatot.

A Pfizer nem csak a teljes vételárat, de annak készpénz részét is megemelte, 45 százalékra (24,76 font). Ami a részvény részt illeti, a tervek szerint az AstraZeneca részvényesei 1,747 darab részvényt kapnak majd az új vállalatban minden egyes papírjukért.  A megemelt vételár 15 százalékos prémiumot jelent a május 2-án tett 50 fontos részvényenkénti vételi ajánlathoz képest.

Előzmények

Az ügy kapcsán a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy három svéd miniszter közös sajtótájékoztatón tiltakozott az AstraZeneca felvásárlása ellen, mivel szerintük tömeges elbocsátásokra és a K+F kapacitások jelentős leépítésére kerülne sor. A három politikus ezért azt javasolja az AstraZeneca részvényeseinek, hogy komolyan fontolják meg az amerikai vállalat ajánlatának elutasítását.

A Pfizer ígéretet tett arra, hogy Nagy-Britanniában megtartaná a kutatással foglalkozó alkalmazottakat, de ezzel egy időben azt is bejelentették, hogy az egyesített vállalatcsoport K+F kiadásai csökkennének, emiatt aggódnak a svédek, hiszen ez azt is jelentheti, hogy Svédországban kerülne sor jelentős leépítésekre.

Mi a Pfizer célja?

Az amerikai cég nem titkolja célját a felvásárlással: egyrészt a szinergiák kiaknázása (költségcsökkentés), másrészt az adóelőnyök kihasználása a cél. Utóbbival kapcsolatban a Pfizer elmondta, hogy jelentős adómegtakarításokat jelentene a cégnek, ha egyesülne az AstraZenecával, ugyanis ebben az esetben a Pfizer a brit 20 százalékos társasági adót fizetné, nem az amerikai 40 százalékosat, ezen felül egyéb adókedvezményekben is részesülne a vállalat az Egyesült Királyságban.

A két vállalat egyesülésével hatalmas gyógyszeripari cég jönne létre, amelynek éves árbevétele közel 75 milliárd dollár lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!