Megint lépett a felügyelet - nem lehet eladni

Tovább szigorítja a részvényeladásokat a kínai tőzsdefelügyelet, a nagybefektetők a következő 3 hónapban nem értékesíthetnek 1 százaléknál nagyobb tulajdonrészt a kínai tőzsdének forgó vállalatokban - írja a portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. január 7. csütörtök, 09:37

A kínai értékpapír piaci felügyelet ma tette közzé internetes oldalán, hogy tovább szigorítja a részvénypiacokon meghatározó befektetőknek számító szereplők részvényeladásaira vonatkozó korlátozásokat. Ennek értelmében azok a részvénytulajdonosok, akik a nyilvános kereskedésben forgó vállalatok papírjainak legalább 5 százalékát birtokolják, 1 százaléknál nagyobb részvénycsomagot a következő 3 hónapban nem értékesíthetnek - írja a Portfolio.hu.

A tőkepiaci szabályozó hatóság emellett azt is közölte, hogy a nagy befektetőknek részvényeladási terveiket a tranzakciókat 15 kereskedési nappal megelőzőleg el kell juttatniuk a tőzsdékhez.

Kínában nem ismeretlen, hogy a szabályozók rögtön közbelépnek, ha a részvénypiacon pánik alakul ki - írja a portfolio.hu. Elég csak a hét eleji pánikra gondolni, melyet követően az állami irányítás alatt álló befektetési alapok egyből elkezdtek részvényeket vásárolni a lejtmenet megfékezése érdekében. Ha kicsit hosszabb időszakra tekintünk vissza, elmondható, hogy tavaly nyár óta a kínai részvénypiacon igen jelentős esés ment végbe, a korábbi lokális csúcsokról pár hónap alatt 40 százalékot estek a részvényárak, melyekre a szabályozók a legkülönbözőbb lépésekkel reagáltak:

- az érintett vállalatok kérésére több száz részvény kereskedését függesztették fel

- a szabályozó hatóság engedélyezte, hogy az állami nyugdíjalapok akár a nettó eszközérték 30 százalékát részvényekben tartsák, ezzel ösztönözték az alapokat további részvényvásárlásokra

- a tőkepiaci felügyelet lazított a margin követelményeken

- a kínai központi bank 250 milliárd jüan értékben biztosított likviditást a kínai bankszektornak

- a tőkepiaci felügyelet felfüggesztette a további elsődleges részvénykibocsátásokat

- a kínai központi bank bejelentette, hogy extra likviditást biztosít a részvénypiacok megtámasztásához, a brókercégeknek a tőkeáttételes kereskedéshez finanszírozást nyújtó vállalaton, a China Securities Finance Corp-on (CSF) keresztül

- a központi bank bejelentette, hogy további támogatást ad a CSF-nek, amely nem csak blue chip részvényeket, de kisebb kapitalizációjú vállalatok papírjait is vásárolja a piacok stabilizálása érdekében

- a legnagyobb kínai brókercégek közül 21-en vállalták, hogy 120 milliárd jüan (közel 19 milliárd dollár) értékben fektetnek egy a legnagyobb kínai részvényeket tartalmazó ETF-be

- kínai befektetési alapkezelők vállalták, hogy elkezdenek részvényeket vásárolni

- a kínai tőzsdék szövetsége arra szólította fel a kínai cégeket, hogy kezdjenek visszavásárolni saját részvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK