Olyan dolog történt decemberben az amerikai tőzsdéken, amire nem sokan számítottak. Ismét jelentős növekedésnek indult a vállalati sajátrészvény-vásárlások mennyisége az amerikai tőzsdei cégek körében - írja a Wall Street Journal. Ennek azért van jelentősége, mivel sok szakértő szerint a 2009 óta tartó tőzsdei áremelkedés egyik legnagyobb hajtóereje volt, hogy az alacsony kamatok és a kvantitatív lazítási programok miatt készpénzben dúskáló amerikai cégek folyamatosan vették saját részvényeiket. Ez még akkor is felfelé hajtotta a piacot, amikor azt a vállalati fundamentumok esetleg nem támasztották alá, a részvényszám csökkenésével ugyanis automatikusan javulnak az egy részvényre eső mutatók.

Az S&P Dow Jones Indices adatai szerint 2009-től 2016 szeptember végéig az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek összesen 3240 milliárd dollárt költöttek saját részvényeik visszavásárlására. Bár a részvényesek rövidebb távon örülni szoktak a részvény-visszavásárlásnak, hosszabb távon elemzők szerint ez káros is lehet. Különösen akkor, ha a cégek olyan forrásokat használnak fel erre, amelyet hosszabb távon inkább fejlesztésekre, beruházásokra kellene költeniük, hogy biztosítsák hosszabb távon is növekedésüket és versenyképességüket.

A sajátrészvény-vásárlások 2015-ben érték el csúcsukat, idén már kevesebb volt az erre költött összeg nagysága, jórészt azért, mert a vállalati profitok is csökkentek az év legnagyobb részében. Az első háromnegyed évben 426 milliárdról 400 milliárd dollárra csökkent ez az összeg.

A jelek szerint azonban Trump választási győzelme itt is fordulatot hozott, december közepéig ugyanis azt lehetett tapasztalni, hogy a tavalyi év hasonló időszakát 60 százalékkal haladták meg  a vásárlások. A Goldman Sachs elemzői szerint ráadásul ez a folyamat jövőre még gyorsulhat is.

Egyrészt azért, mert a Trump adminisztrációtól remélt adócsökkentésekkel több ilyen célokra fordítható pénz maradhat az amerikai vállalatoknál. Másrészt azért, mert arra számítanak, hogy jelentős adókedvezményben részesülhetnek azok az amerikai, de jelentős külföldi érdekeltséggel rendelkező amerikai vállalatok, amelyek külföldi leányaiknál tárolt tőkéjüket hazautalják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!