Londonban közel másfél, Frankfurtban 0,2, Párizsban pedig több mint fél százalékkal csökkent az irányadó mutató. Nem meglepő módon az összeurópai indexek ugyancsak mínuszokkal fejezték be a napot. A milánói FTSE MIB-40 1,43 százalékot, a madridi IBEX-35 0,33 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 0,19 százalékot nyert. Varsóban a WIG20 1,39 százalékkal 2468,82 pontra fogyott, a Mol 0,49 százalékkal 205,00 zlotyra esett.

Az amerikai központi bank (Federal Reserve, Fed) egyik vezetőjének kedd esti nyilatkozata nyomán erősödött az aggodalom a piacon, hogy a Fed már decemberben csökkenteni kezdi mennyiségi enyhítését, vagyis a korábban reméltnél hamarabb szűkülhet a tőzsdei árakat tápláló pénzfolyam. Ez a várakozás meglátszik a dollár erején és az arany árának lassú süllyedésén is. A befektetőket nem nyugtatta meg az sem, hogy egy friss statisztika szerint az Egyesült Államokban már második hete ritkulnak a jelzálogkölcsön-igénylések. A londoni piacon a brit munkanélküliség további csökkenéséről megjelent adat láttán fokozódott a befektetők azon aggodalma, hogy a Bank of England szintén az eddig vártnál jóval hamarabb kezdhet kamatemelésbe, versenyhátrányba hozva Nagy-Britanniát az euróövezettel és Japánnal szemben, ahol a központi bankok várhatóan még tovább enyhítenek.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank (ECB) támogató monetáris politikájával kapcsolatos reményt erősítette, hogy egy friss adat szerint szeptemberben lanyhult az ipari termelés az euróövezetben, majd az ECB vezető közgazdásza maga is úgy nyilatkozott, hogy a bank ismét eszközvásárlásba kezdhet, és negatív betéti kamatot is alkalmazhat, ha ez kell a túl alacsony infláció meglódításához. Csütörtökön megjelennek az előzetes becslések az euróövezet és a nagyobb tagországok hazai össztermékének (GDP) harmadik negyedévi irányzatáról, és adatok érkeznek a brit kiskereskedelem múlt havi forgalmáról, az Egyesült Államok szeptemberi külkereskedelméről és a múlt heti amerikai munkanélkülisegély-igénylésekről is.

A Brent nyersolaj irányadó határidős jegyzése több mint 1 százalékkal 107 dollár közelébe emelkedett, ugyanakkor az arany árfolyama csaknem ilyen mértékben 1272 dollárig süllyedt azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!