Megint Soros okozza az összeomlást?

Tovább zuhant az ezüst ára ma reggel és olcsóbb lett az arany is, miután a Wall Street Journal arról írt, Soros György alapja megkezdte a kiszállást a nemesfémekből. Az ezüstnek nem tett jót a CME újabb letétemelése sem.
NAPI, 2011. május 4. szerda, 08:54
Fotó: Napi.hu

Az arany júniusi lejárata unciánként 7,9 dollárral esett ma reggel 1532 dollárra a Comex ázsiai kereskedésében, az ezüst júliusi lejárata pedig három százalékkal 41,33 dollárra zuhant eközben. Az ezüst tegnap az amerikai kereskedésben 2008 óta a legnagyobb napi zuhanását szenvedte el.

A Wall Street Journal ma reggel az ügylethez közeli forrásokra hivatkozva arról ír, hogy Soros György hedge fundja és más nehézsúlyú befektetők aranyat és ezüstöt adtak el. Sorosék az elmúlt két évben jelentős mennyiséget vásároltak a nemesfémekből.

A tudósítás szerint az eladások a kilenc hónapja tartó nemesfém-rally végét is jelezhetik, bár megjegyzik, hogy más jelentős befektetők, mint a hedge fund-menedzser John Paulson továbbra is kitart az arany és az ezüst mellett.

Az ezüst árfolyamát a Comex üzemeltetőjének a CME Groupnak az újabb letétemelése is nyomás alatt tartja, a legújabb emelés tegnap zárás után lépett életbe - írja a Marketwatch.

Ez már a harmadik letétemelés egy hét alatt, ami elemzők szerint több kisbefektetőt nehéz helyzetbe hozhatott, mivel jóval több pénzre van szükség a határidős kontraktusok vásárlásához, illetve a meglévők megtartásához.

A nemesfémpiacokkal kapcsolatos bizonytalanság láthatóan a nagyágyúkat is foglalkoztatja, a Goldman Sachs elemzői az arany mellett álltak ki. Egy most kiadott elemzésük szerint az arany a Goldman egyik favoritja az árupiaci termékek közül, mely a devizapiacokon fokozódó bizonytalanság és a középtávú inflációs kockázatok miatt továbbra is a befektetők fókuszában maradhat. A neves intézmények részéről érkező jelentős befektetések megerősítik, hogy intézményi pénzek is felszálltak arra a terndre, amelyet eddig a lakossági befektetések uraltak. Emellett az észak-afrikai és a közel-keleti politikai bizonytalanságok is támogathatják a nemesfémet - írták az elemzők.

Kisebb mértékben, de a többi fém piacára is átragadt a pesszimizmus szerda reggel: a réz 1,1 százalékkal, a palládium 1,3 százalékkal esett, a platina pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gorm, 2011.05.05 17:20

@megalodon: És mi a véleményed a dollárról? Nekem ez a 180 elég karcsú. Valahol 200 fölött lenne reális. Legalábbis szeptemberre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.04 18:23

@qwert99: Egyezzünk meg abban, hogy profit maximalizálás, nem hiszem, hogy a Sorosnak kéne elmagyarázni, hogy a csúcson kell eladni a visszkorrekcióban meg venni.. Inkább azt tudnám elképzelni, hogy a nagyok meg a tözsde összeült és a vészesen túlvett ezüstöt meg az aranyat jól beszakították... ( a tözsde négyszer emelt letéti dijjat az ezüst határidőre, mire a kicsit elpánikolták magukat és beszakadt mint az állat, pár hónapja az arannyal játszották ezt el ) szóval pár hét és lehet belevenni.. megjegyzem az euro hamarosan esni fog mert az is túlvett lett lassan (max 1,5 megy fel utána zakó , bár most is esik mint a hó ha fehér a karácsony)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

qwert99, 2011.05.04 17:35

@megalodon: vagyis akkor kiszall, hiszen kiszall=profitrelizalas/vesztesegminimalizalas stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.04 10:59

Könyörgöm, nem kiszáll a Soros az aranyból hanem profitot realizál, mert minek ülje végig a nyári nyammogást egy pozicióban. Majd szeptemberben vagy ha nagyon beesik akkor visszaszáll...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html