A görög válság megtépázta a tőkepiacokat, ennek hatása alól a befektetési alapok sem vonhatták ki magukat. A biztonságot jelentő likviditási és pénzpiaci alapokba azonban tovább folytatódott a nagyarányú tőkebeáramlás.

Eközben a forint árfolyamesése jelentős hozamhoz segítette a más devizákban (például euróban) kibocsátott alapokat, illetve a más devizákban kibocsátott eszközöket tartó alapokat. Ezt a hozamot az euró alapú pénzpiaci alapok forint alapúra cserélésével realizálták a befektetők - emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a közleményben.

"A tőkebeáramlás elsősorban a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, de megindult egyfajta átrendeződés a vegyes alapok irányába is. Az intézményi befektetők pedig a zuhanó részvénypiacokban látták meg a lehetőséget a főtitkár szerint.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok májusban összesen mintegy 60 milliárd forintot vonzottak, ugyanakkor a vagyon a piaci teljesítmény hatására 15,2 milliárd forinttal csökkent.

Az előző hónapok kedvenceinek számító pénzpiaci és rövid kötvényalapokon, illetve a részvényalapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül a változékony tőkepiaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlan és garantált alapok teljesítettek a legjobban. A májusi 1,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 422 hazai befektetési alapban összesen 3 470 milliárd forintot kezeltek.

Február óta folyamatos növekedés tapasztalható a garantált alapok piacán. A tavaly decemberben elkezdődött pozitív folyamat egy teljes év csökkenése után már jelezte a változást, az utóbbi négy hónapban pedig már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba.

A vagyon májusban 0,1 százalékkal nőtt, ami elsősorban 2,1 milliárd forint friss tőke hatása, a piaci teljesítmény ugyanakkor 1,7 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát. Öt alap járt le és szűnt meg, de öt új is indult - a friss tőke elsősorban e kettő egyenlege, miután a hónapban elindult új garantált alapokba összesen 15,8 milliárd forintot tettek a befektetők. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 428 milliárd forint fölé nőtt.

A nemzetközi részvénypiacok esése, a görög válság soron következő felvonása a részvényalapok hozamait is lehúzta, és ezzel némi tőkekivonás is járt. Az elmúlt hónapban közel egymilliárd forintot vontak ki a nyilvános részvényalapokból, és a piaci teljesítmény is csaknem 13 milliárd forint veszteséget eredményezett, a vagyon így 3,7 százalékkal csökkent.

A részvényalapok száma egyel bővült, a 62 alap vagyona a hónap végén 363 milliárd forint volt. Ezen belül a kategória több mint háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 4,4 százalékkal csökkent: májusban ezekből 1,3 milliárd forint távozott, és 11,3 milliárdos negatív hozamot szenvedtek el. A tiszta részvényalapok vagyona 1,5 százalékkal csökkent, bár 280 millió forint friss tőke érkezett, azonban mintegy 1,6 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk. Leggyorsabban az észak-amerikai tiszta részvény alapok vagyona nőtt.

Majd' egy év óta először csökkent a kötvényalapok vagyona: a 27 alap 1,9 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka részben a korábbi hónapok sikertermékének számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása, részben pedig a hazai állampapírpiacot is lehúzó tőkepiaci visszaesés. Ezekből a termékekből így összesen 3,3 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, és 3,1 milliárd forint veszteséget szenvedtek el.

A rövid kötvényalapok esetében 2,8 százalékkal csökkent a vagyon, ami 4,5 milliárd forint tőkekivonásból, és mintegy 840 millió forint veszteségből állt össze. A hosszú kötvényalapok vagyona is 0,8 százalékkal csökkent, mert bár 1,1 milliárd forint friss pénz érkezett ezekbe a termékekbe, de a tőkepiaci helyzet eredményeként 2,3 milliárd forintos negatív teljesítmény keletkezett rajtuk. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 326 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapok vagyona májusban, ahogy azt már az utóbbi fél évben megszokhattuk, ismét az átlagnál gyorsabban nőtt. Jelentős, 11,5 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 2,8 milliárd forint hozamot is termeltek.

Egy új zártkörű ingatlanalap indult, a 22 ingatlanalap vagyona összességében 4,1 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 368 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának több mint tíz százaléka. Jelentős, 1,1 milliárd forint friss tőke érkezett a hazai ingatlanalapok alapjaiba is, így ezek vagyona 3,4 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben közel 36 milliárd forint fekszik.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!