A lap úgy tudja, hogy ma érkezett Budapestre Hoyt Brian Yee, az USA Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, illetve Amos J. Hochstein energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkár.

A lap információi szerint tárgyalásokat folytattak Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral és Hernádi Zsolttal is. A MOL kommunikációs igazgatója meg is erősítette, hogy a Mol Nyrt.-ben folytatott tárgyalások egyik témája az INA.

Az amerikai bevásárlás az értesülések szerint úgy történne, hogy a horvát kormány és a Mol is akkora részesedést ad át az amerikai félnek, hogy ezt követően hárman nagyjából azonos részvénymennyiség felett rendelkezzenek. Az irányítási jogok a külföldi tulajdonosok kezében maradnának, a horvát kormány pedig többletjogokhoz jutna.

Horvát lapok még március elején számoltak be arról, hogy Zágrábban magas rangú tárgyalások kezdődnek a horvát és az amerikai kormányzat között az INA-ról és az adriai tengeri olaj és gázmezőkről. Az akkori beszámolók szerint a tárgyalások konkrét témája többek között az amerikaiak INA-ba történő esetleges beszállása lesz.

A hét elején arról érkeztek hírek, hogy Zágrábban az amerikai helyettes energiaügyi államtitkár a horvát gazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseken hangsúlyozta, a problémákat a Molnaak és a horvátoknak kell megoldani, ebbe az USA nem kíván belefolyni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!