A Berkshire igazgatóiból álló audit bizottság frissen kiadott jelentése szerint David Sokol félrevezette a befektető cég vezetői, többek között Warren Buffettet is a Lubrizol ügyben részvénytulajdonával kapcsolatban. A bizottság jelentése jóval keményebb hangon fogalmaz a lemondott igazgató ügyében, mint tette azt néhány héttel korábban Warren Buffett, amikor a Sokol távozását bejelentették.

A neves és etikai normáiról híres befektetési céggel kapcsolatban akkor robbant a bomba, amikor kiderült, a Lubrizol nevű vegyipari cégre megtett vételi ajánlatot megelőzően David Sokol, a sokak által Warren Buffett utódjának tekintet Berkshire igazgató bevásárolt a cég részvényeiből, s 10 millió dolláros befektetésén így 3 millió dollár árfolyamnyereséget könyvelhetett el.

Sokol lemondásakor kifejezetten kerülte mind ő, mind Buffett azt, hogy a visszavonulást kapcsolatba hozzák a Lubrizol ügylettel. Sokol elmondása szerint ugyanis ő szóban többször is említette Buffettnek, hogy rendelkezik részvényekkel a felvásárlandó cégben. Persze ezzel nem tett eleget a Berkshire etikai kódexében leírtaknak, hiszen Warren Buffett nem tagja a társaság etikai bizottságának, holott az ilyen típusú tranzakciók és összeférhetetlenségi ügyek ennek a hatáskörébe tartoztak volna.

Az audit bizottság szerint Sokol nem csak a cég üzleti etikai normái ellen vétett, hanem megszegte a bennfentes kereskedéssel kapcsolatos céges előírásokat is. Ugyanakkor abban nem foglal állást, hogy a bennfentes kereskedés tilalmáról szóló törvényi rendelkezéseket is áthágta-e Sokol, de jogi lépéseket helyezett kilátásba a volt igazgató ellen.

Sokol ügyvédje megdöbbentőnek nevezte a bizottság jelentését, mondván, annak nyilvánosságra hozatala előtt és a jelentés készítése közben egy árva kérdést nem intéztek Sokolhoz az ügyben. Megismételte, Sokol Buffett részére többször is jelezte, hogy rendelkezik az adott társaságban részvényekkel - írja a Wall Street Journal.

Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy az audit bizottság sebtében kiadott jelentése nem is Sokol ellen irányul, inkább a bizottság tagjai szeretnék vele jogilag bebiztosítani magukat. Nemrég ugyanis az egyik Berkshire részvényes kártérítési keresetet nyújtott be az ügyben a Berkshire vezetése ellen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!