BUX
39663

Mégis elmarad a világvége?

A befektetők úgy vélik, a globális gazdaság szignifikánsan lassulni fog a következő 12 hónapban, de elkerüli azt, hogy ismét recesszióba süllyedjen- derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 08:40

A felmérésben résztevevő, összesen 718 milliárd dollárnyi befektetendő vagyon sorsáról döntő 270 portfolió menedzser nettó 13 százaléka véli úgy, hogy a világgazdaság egy gyengébb növekedési fázisba lép. Ez jelentős változás a júliusi felmérés értékéhez képest, akkor a szereplők nettó 19 százaléka vélte úgy, hogy a gazdaság növekedni fog. A megkérdezettek nettó 30 százaléka volt most azon a véleményen, hogy a vállalatok profitkilátásai a következő egy évben romlani fognak, júliusban még 11 százalék az eredmények növekedésében bízott.

Mindezek ellenére nettó 42 százalék úgy véli, hogy a globális recesszió bekövetkezte nem valószínű egyéves időtávon. A felméréshez az adatokat augusztus 5. és 12. között vette fel a bank, miközben a részvényárfolyamok 12,3 százalékal zuhantak.

A portfóliókban a készpénzállomány aránya a legmagasabb szintre emelkedett a válság kirobbanása óta, a befektetők jelentősen csökkentették részvénykitettségüket, leginkább a ciklikus szektorok részvényeitől szabadultak. A készpénzállomány aránya 5,2 százalékra ugrott az időszakban 4,1 százalékról, közel a 2008 decemberében tapasztalt rekordértékhez, akkor 5,5 százalékon állt ez az arány. A felmérésben résztvevők nettó 30 százaléka felülsúlyozta a készpénzarányt portfólióiban azok benchmarkjához képest, ez 2009 márciusa óta a legmagasabb érték.

A szakemberek olyan gyorsan csökkentették részvénykitettségüket egy hónap leforgása alatt, amire sohasem volt példa még a felmérés történetében - írja elemzésében a BofA Merrill Lynch. Az alapkezelők nettó 2 százaléka maradt részvénytúlsúlyban a júliusi 35 százalékot követően. A szakemberek az időszak során visszavágták árupiaci és alternatív befektetési termékekben lévő pozícióikat is, ugyanakkor jelentősen csökkentették a kötvények alulsúlyozottságát.

A tőkekiáramlás a részvényekből a készpénz felé olyan szinteket ért el, amely már kapitulációra utal, különösen az Egyesült Államokban. Eközben a kínai eszközökkel kapcsolatos optimizmus a jelek szerint túlélte a globális korrekciót - mutatott rá Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető stratégája. A befektetők a jelek szerint meggyőző, összehangolt akciót várnak a kormányzatoktól, mielőtt hajlandóak lennének újra részvényeket vásárolni a felhalmozott készpénzből - mondta Gary Baker, a társaság európai részvénypiacokért felelős stratégája.Éles zuhanás Amerikában, Kína a nagy nyertes

A legnagyobb veszteségeket az Egyesült Államok piacai szenvedték el, a portfólió menedzserek agresszívabban vágták vissza itt kitettségüket, mint bármely más régióban, olyan ütemben, amelyre a felmérés történetében még nem volt példa. Immár nettó egy százalékuk alulsúlyozza az amerikai részvényeket, júliusban 23 százalékuknál felül volt súlyozva ez az eszközosztály. Hasonló fordulat következett be az amerikai gazdaság kilátásainak megítélésében, nettó 14 százalék véli úgy, hogy az gyengülni fog egyéves időtávon, míg júniusban még 29 százalék bízott a növekedésben.

Érdekes módon az eurózónát elkerülte a nagy eladási hullám. A megkérdezettek többsége ugyan alulsúlyozott maradt a régió részvénypiacain, de már csak nettó 15 százalék súlyozta azokat alul a júliusi 23 százalék után. A kontinens kilátásait viszont rosszabbul ítélik meg, immár nettó 71 százalék várja a gazdaság lassulását az egy hónappal ezelőtti 22 százalékot követően, viszont a döntő többség nem tartja valószínűnek, hogy Európa recesszióba süllyedjen.

A globális feltörekvő piacok (GEM) is megszenvedték az elmúlt hónap eseményeit. 35 százalékról 27 százalékra csökkent a régiót felülsúlyozó befektetők aránya, ez a csökkenés korántsem akkora, mint az európai vagy az amerikai piacokon tapasztalt. Sőt, a Japánnal és az ázsiai piacokkal foglalkozó szakemberek még optimistábbak is lettek. A júniusi 40 és a júliusi 24 százalék után már csak 11 százalék gondolta augusztusban, hogy a kínai gazdaság lassulni fog egy éven belül.Ciklikusak eladva, az arany lufi

A szakemberek az elmúlt hónapban jelentős mértékben szabadultak meg a ciklikus szektorokban tevékenykedő vállalatok részvényeitől. Az iparvállalatok részvényeit most már nettó 16 százalék súlyozza alul a júliusi 11 százalékos túlsúly után. Az energetikai cégek esetében 14 százalékra csökkent 27 százalékról az arány. A bankrészvényeket változatlanul alulsúlyozza a többség. A ciklikus részvényekből való menekülés jól példázza, hogy az első számú kockázati tényezőnek az alapkezelők az üzleti ciklus változását ítélik meg.

A befektetők megerősítették véleményüket, amely szerint az arany túlértékelt. Bár júliusban még csak 17 százalékuk gondolta ezt, az arany árfolyamának megugrásával augusztusban arányuk 43 százalékra nőtt.