A hétfő óta tapasztalt kisebb, dollárral szembeni euróerősödés ellenére a Goldman Sachs stratégái kitartanak pesszimista jóslatuk mellett, amely szerint év végére a keresztárfolyam a paritás közelébe hullhat. Egy éven belül 0,95-re várják a most 1,1 körül ingadozó kurzust.

A héten tapasztalt kisebb euróerősödés az újabb görög hírek hatására nem nagyon érdekel minket - írták a bank elemzői a CNBC.com tudósítása szerint. A Görögországgal kapcsolatos aggodalmak, s a félelem, hogy más perifériás országokat is megfertőzhetnek a görög események arra fogják sarkallni az ECB-t, hogy gyorsítsa kvantitatív lazítási programját, s ez katalizátorként fog szolgálnia további eurógyengüléshez - vélik.

Az évek óta tartó szappanoperát követően a piac azt várja, hogy az utolsó pillanatban megállapodás születik majd, lehet ez akár a népszavazást követően is. Ennek eredményeként kevesen mernek az euró további esésére tenni, annak ellenére, hogy növekszik az esélye egy deflációs sokknak az eurózónában - vélik a befektetési bank szakértői.

Nem nagyon látjuk, hogy akár így, akár úgy dől el Görögország sorsa, az gyengítené az alapvető folyamatot, amely az amerikai gazdaság felülteljesítése az eurózónáéval szemben. Ezért a kisebb erősödés valószínűleg csak átmeneti - teszik hozzá.

Persze mint mindig, most is vannak ellentétes vélemények. David Goldman, a Reorient Group ügyvezetője szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy az euró tovább akarna gyengülni, s a görög probléma igazán fertőzné a perifériát. A görög tragédia monodráma, nem egy fertőzéses sztori - mondta.

Szerinte a 10 éves olasz és amerikai kötvényhozamok közötti spread jó indikátor arra nézve, fertőzne-e a görögök. A spread együtt mozog az euró/dollár keresztárfolyammal, ha nő, akkor erősödik az euró, ha csökken, akkor gyengül. Pont fordítva kellene viselkednie, ha a görögök valóban fertőznének - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!