BUX
40638

Megjött a bejelentés - Európa ezúttal nagyot dobhat

Bejelentették a londoni és a frankfurti tőzsde egyesülési szándékát. Ha az üzlet létrejön, azzal a világ a legnagyobb értékpapír-piaci cégeivel összemérhető óriás jelenhet meg a színen, amely kiterjesztheti csápjait messze Európán túlra is.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 09:36

Ha egy rivális felvásárlási ajánlat vagy a versenyhatóságok nem hiúsítják meg az üzletet, akkor egyesülhet a Deutsche Börse AG és a London Stock Exhange Group Plc (LSE) - jelentette a Bloomberg. Az üzlet nyomán az európai értékpapír-kereskedelem óriása jöhet létre. Az egyesülés feltételei megegyeznek a korábban napvilágot látott hírekben szereplő információkkal.

Az LSE részvényeinek tulajdonosai 45,6 százalékos részesedést szereznének az új vállalatban, míg a Deutsche Börse részvényesei 54,4 százalékot kapnának. A két cég február végén jelentette be, hogy tárgyalnak a megállapodásról. Kettejük együttes értéke 30,5 milliárd dollár.

Egyenlőnek kell látszani

Nagyon-nagyon óvatosan kell tálalniuk az egyesülést - véli Scott Moeller, a londoni Cass Business School vállalati pénzügyekkel foglalkozó tanára, korábbi befektetési bankár. Egyértelművé kell tenniük, hogy egyenlő felek fúziójáról van szó. A egyenlők egyesülésének szinte tankönyvi példáját kell adniuk.

A cégek állítása szerint a szinergiák kihasználásával évente 450 millió euró (499 millió dollár) kiadást spórolhatnak meg. Mivel a felvásárlásokban részt vevő vállalatok általában az egyesülésük utáni egy-két évben későbbi remélt megtakarításaik kétszeresét kénytelenek elkölteni az átalakulással járó kiadásokra, a két tőzsde vélhetően készpénztartalékokkal vágna bele az üzletbe - hangsúlyozza a Bloomberg.

Nagyot fog szólni

A német tőzsde immáron harmadszor kísérletezik az LSE megszerzésével az új évezredben. A 2000-es és a 2005-ös próbálkozás kudarcba fulladt. Ha az egyesülés megvalósul, ez lesz a legnagyobb ilyen üzlet az értékpapírpiaci ágazatban azóta, hogy az International Exchange Inc. (ICE) 2013 novemberében megvásárolta a New York-i NYSE Euronext tőzsdét.

Az egyesült tőzsde domináns pozícióba kerülne Európában és egy súlycsoportba kerülne a világ legnagyobb hasonló társaságaival, a CME Grouppal (Chicago Mercantile Exchange & Chicago Board of Trade), ICE-vel és a Hong Kong Exhanges & Clearing Ltd.-vel. Lehetősége nyílna az ázsiai és az észak-amerikai terjeszkedésre is.

Megegyeztek a főnökök

Az ügyletet azonban meghiúsíthatja, ha egyik konkurensük ellenajánlatot tesz - az ICE a hónap elején jelezte, megfontolja, hogy többet kínáljon az LSE-ért, mint német versenytársa. Emellett a piaci verseny korlátozásával kapcsolatos aggályok is felmerülhetnek.

A Bloomberg értékelése szerint úgy tűnik, hogy a két intézmény jelenlegi vezetői sikeresebbek lesznek az egyesülés tető alá hozásában, mint elődeik voltak. A Deutsche Börse első embere Carsten Kengeter, az LSE élén Xavier Rolet áll.

Mindketten megjárták a Wall Streetet és tapasztalatokat szereztek a Goldman Sachs Groupnál. Az előzetes megállapodás szerint az egyesült tőzsde vezérigazgatója Kengeter lenne, Rolet pedig máshol folytatná karrierjét.