Ha valóban igaz az az információ, amit a Bloomberg friss hírében megszellőztetett, akkor az arra utalhat, hogy az OPEC durván elszámolta magát az olajháborúban. Az olaj világpiaci árfolyama tavaly félévkor kezdett meredek mélyrepülésbe. Az újabb lökést a lefelé tartó spirálban az jelentette, amikor az OPEC-tagok akkor 75 dollár körüli hordónkénti árfolyam (amerikai WTI) mellett tavaly novemberben azt a döntést hozták, hogy a csökkenő árak ellenére nem csökkentik kitermelésüket.

Az ár azóta 50 dollár alá bukott hordónként, s azóta sem tud magához térni, jelenleg 43,5 dollár körül ingadozik. Az ok kommentátorok szerint egyértelmű volt, piaci részesdésüket szerették volna védeni az OPEC tagállamok, s ki akarták szorítani a piacról az elmúlt években belépő, egyre nagyobb amerikai palaolaj termelőket.

A korábbi becslések arról szóltak, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés 60-70 dolláros hordónkénti árszint alatt hosszútávon veszteséges, s szakértők szerint az OPEC tagállamok arra játszottak, hogy ha egy-két évig e szint alatt marad az árfolyam, akkor a kitermelő cégek egy idő után nem tudják finanszírozni veszteségeiket.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama
Kép: Alfatrader


A Bloomberg Intelligence elemzése szerint azonban az észak-dakotai Bakken-pala egyes területein még kevesebb, mint 30 dolláros hordónkénti árfolyam alatt is nyereséges lehet a kitermelés, a cégek ugyanis profitálnak az időközben feltárt nagyobb mezőkből és az árral párhuzamosan csökkenő fúrási költségekből. Ez a szint kevesebb, mint a fele a korábban becsültnek.

Az alacsonyabb kitermelési költség lehet a magyarázat arra, hogy az amerikai olajkitermelés volumene megmaradt 40 éves csúcsa közelében annak ellenére, hogy az olaj árfolyama több mint 50 százalékkal esett az elmúlt egy év alatt - mondta David Hackett, a Stillwater Associates nevű energetikai tanácsadó cég elnöke a hírügynökségnek.

Természetesen nem létezik olyan, hogy egységes kitermelési költség, hiszen ez mezőnként nagyon eltérő értéket mutat. Függ a geológiai adottságoktól, az alkalmazott technológia hatékonyságától - vélik a Bloomberg Intelligence elemzői. Az észak-dakotai McKenzie megyében elért 29 dollár körül költség azonban rendkívül alacsony, kevesebb mint fele annak, amit a bankok és elemzőcégek egy éve becsültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!