Megjött a nagy palaolaj-meglepetés - durván elszámolták magukat

Hiába pörög a csúcson az OPEC tagállamok kitermelése, csak nem akar megroggyanni az amerikai palaolaj-kitermelés. A Bloomberg tudósítása szerint úgy tűnik, egyes amerikai mezőkön még 30 dolláros hordónkénti árfolyamon is megérheti kitermelni, ez fele annak, amivel egy éve számoltak.
Napi.hu, 2015. augusztus 13. csütörtök, 14:18
Fotó: Reuters

Ha valóban igaz az az információ, amit a Bloomberg friss hírében megszellőztetett, akkor az arra utalhat, hogy az OPEC durván elszámolta magát az olajháborúban. Az olaj világpiaci árfolyama tavaly félévkor kezdett meredek mélyrepülésbe. Az újabb lökést a lefelé tartó spirálban az jelentette, amikor az OPEC-tagok akkor 75 dollár körüli hordónkénti árfolyam (amerikai WTI) mellett tavaly novemberben azt a döntést hozták, hogy a csökkenő árak ellenére nem csökkentik kitermelésüket.

Az ár azóta 50 dollár alá bukott hordónként, s azóta sem tud magához térni, jelenleg 43,5 dollár körül ingadozik. Az ok kommentátorok szerint egyértelmű volt, piaci részesdésüket szerették volna védeni az OPEC tagállamok, s ki akarták szorítani a piacról az elmúlt években belépő, egyre nagyobb amerikai palaolaj termelőket.

A korábbi becslések arról szóltak, hogy az amerikai palaolaj-kitermelés 60-70 dolláros hordónkénti árszint alatt hosszútávon veszteséges, s szakértők szerint az OPEC tagállamok arra játszottak, hogy ha egy-két évig e szint alatt marad az árfolyam, akkor a kitermelő cégek egy idő után nem tudják finanszírozni veszteségeiket.

Az amerikai könnyűolaj árfolyama
Alfatrader


A Bloomberg Intelligence elemzése szerint azonban az észak-dakotai Bakken-pala egyes területein még kevesebb, mint 30 dolláros hordónkénti árfolyam alatt is nyereséges lehet a kitermelés, a cégek ugyanis profitálnak az időközben feltárt nagyobb mezőkből és az árral párhuzamosan csökkenő fúrási költségekből. Ez a szint kevesebb, mint a fele a korábban becsültnek.

Az alacsonyabb kitermelési költség lehet a magyarázat arra, hogy az amerikai olajkitermelés volumene megmaradt 40 éves csúcsa közelében annak ellenére, hogy az olaj árfolyama több mint 50 százalékkal esett az elmúlt egy év alatt - mondta David Hackett, a Stillwater Associates nevű energetikai tanácsadó cég elnöke a hírügynökségnek.

Természetesen nem létezik olyan, hogy egységes kitermelési költség, hiszen ez mezőnként nagyon eltérő értéket mutat. Függ a geológiai adottságoktól, az alkalmazott technológia hatékonyságától - vélik a Bloomberg Intelligence elemzői. Az észak-dakotai McKenzie megyében elért 29 dollár körül költség azonban rendkívül alacsony, kevesebb mint fele annak, amit a bankok és elemzőcégek egy éve becsültek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.08.14 08:09

Az USA márgagáz biznisz a földlìzing jogok eladásából származik.
Többe kerül a kitermelés mint amennyiért el tudják adni.
Egy darabig mesterségesen alacsonyan tudják tartani az árakat.
Ameddig a nagyok profitálnak a lízing jogokból.

Európában hála az égnek nem lehet ezt a környezetszennyező, a legnagyobb üvegházhatás-fokozó termelést bevezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2015.08.14 08:02

@rw2: Bloomberg még arról cikkezett hogy 550 mrd-os bóvlikötvény piacot fújtak a kitermelők. A kiadott építési engedélyek száma 40%-kal esett vissza.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-12-11/fed-bubble-bursts-in-550-billion-of-energy-debt-credit-markets

http://www.reuters.com/article/2014/12/02/us-usa-oil-permits-idUSKCN0JG2C120141202
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.08.14 07:50

Nincs is palaolaj!
Márgagáz van.
Ahogyan nem volt deviza hitel - főleg egybeírva - hanem devizaalapú forint hitel volt.
Alapok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2015.08.14 07:48

@Helianthus: Itt akkora hülyítés/hazudozás megy, hogy hihetetlen. Lassan kiderül hogy a palaolaj lesz a legolcsóbb. Az sem számít, hogy egy kút 7-9 hónapig üzemel, 1 fúráshoz 20 millió liter víz felhasználása szükséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.14 06:32

@joekiss:

,,Nem védem, de vannak a tények. Például a hivatkozott Észak-Dakota olajtermelése továbbra is csúcson van, holott a jóslatok szerint már fél éve rohamosan csökkennie kellene.
http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MCRFPND1&f=M "

Ezt lehet nevezni háttérhatalmi hatásnak. Nem éri meg kitermelni, mert veszteséges kitermelés továbbá csak a később még kifizetődően kitermelhető amerikai tartalékokat merítik ki áron alul. Ennek a termelő szempontjából semmi értelme nincsen. A kitermelők biztosan kapnak az asztal alatt támogatást, különben bolondok lennének maguk vágni maguk alatt a fát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html