Szerdán, a kereskedés utolsó másfél órájában érezhetően elromlott a hangulat a tengerentúlon, ekkor azonban a piacok még megúszták egy enyhébb mínusszal. Tegnap viszont már erőteljes nyomás nehezedett a tőzsdékre, a főbb amerikai indexek egy százalék feletti mínuszban nyitottak. A részvényárfolyamokat elsősorban a gazdasági növekedésbe vetett hit megingása húzza lefelé, a Fed elnökének beszéde alaposan elkeserítette a befektetőket.

Eszerint a jegybanknál nem igazán tudják, mitől ilyen lassú a növekedés. Ben Bernanke Fed-elnök azt hangsúlyozta, hogy a lassulás egy része átmeneti hatás (pl. japán katasztrófa), egy része inkább tartós lehet és a második félévben majd élénkülés várható. A jegybankelnök beszédében nem tett utalást arra, hogy a jegybank az alternatív monetáris élénkítés (QE) harmadik körének elindítására készülne (amely támogatná az eszközárak magasabb szinteken maradását).

Az elmúlt időszakban megjelent, sorozatosan rossz makroadatok láttán több elemző is csökkentette az idei második negyedévre vonatkozó amerikai GDP-növekedési prognózisát. Erre a lépésre szánta el magát többek között az IMF is, akárcsak a Goldman. Az utóbbi társaság vezető közgazdásza, Sven Jari Stehn ugyanakkor közölte, az év későbbi részében a gazdasági aktivitás növekedésére számítanak a tengerentúlon. "Jelenleg úgy véljük, hogy a harmadik negyedévben, és az ezt követő hónapokban fellendülést láthatunk majd az USA-ban, ahhoz azonban, hogy ezt az álláspontot később is fenntartsuk, az elkövetkező hetekben a makroadatoknak szignifikáns javulást kell mutatniuk" - közölte Stehn még pénteken.

Tegnap délután a szokásos heti friss munkanélküliségi segélykérelmek számának alakulását tette közzé a az amerikai munkaügyi tárca, az adatközlés negatív meglepetést okozott, a vártnál ugyanis jóval többen kértek segélyt.

Bár a tegnap megjelent újlakás értékesítési statisztika enyhén jobb lett a vártánál, ez önmagában kevés volt ahhoz, hogy a befektetőket megnyugtassa.

Az elkövetkező napok azért is kulcsfontosságúak lehetnek, mert a piacok továbbra is technikailag fontos szinteken tartózkodnak. A május óta tartó csökkenő trendből mindeddig nem sikerült kitörni, az S&P 500 legutóbbi kísérlete is a jelek szerint kudarccal végződött, így a benchmark ismét célba veheti a 200 napos mozgóátlagot. A szint első körben megállította a lejtmenetet, nagy kérdés azonban, hogy hány visszapattanásra van hitelesítve.

A legnagyobb esést az egyes ágazatok közül az energiaszektor könyvelte el. Ez persze nem meglepő, látva az olaj árfolyamának közel 5 százalékos leértékelődését.

A globális kockázatkerülés közepette a befektetők a biztonságos eszközökbe menekülnek, így az olyan devizák, mint a svájci frank, vagy a dollár, jelentős erősödést mutattak tegnap. Fontos itt megemlíteni, hogy a globális kockázatkerülést jól jelzi a két hónapos amerikai államkötvény hozamok újabb mélypontra való süllyedése.

A dollár erősödése viszont nem kedvez a dollárban jegyzett nyersanyagoknak, az olaj mellett esett az arany is. Az olaj esetében a negatív tényezők között hogy az IEA stratégiai készleteiből 60 millió hordót szabadít fel a piaci igények maradéktalan kielégítésére.

A gyógyszerszektorról is érdemes röviden szót ejteni, a véralvadásgátló szerek piacán ugyanis nagy kavarodást keltett a Pfizer és Bristol-Myers közös fejlesztés alatt álló Apixaban terméke. A kutatások sikerekről árulkodnak, így a regisztrációkat követően egy potenciális versenytárs jelenhet meg a 7 milliárd dollárosra becsült piacon. A termék gyártói az amerikai és európai piacra történő bevezetését is tervezik a gyógyszernek. A Pfizer 1,8 erősödött a hírre.

Az utolsó fél órában érezhetően enyhült a piacokra nehezedő nyomás, a főbb indexek közül a Nasdaq végül pluszban zárt, a Dow 0,5, az S&P 500 pedig 0,3 százalékot esett. A hangulat javulásában komoly szerepet játszhatott a hír, miszerint Görögországnak sikerült újabb megállapodásra jutni az unióval és Valutaalappal (IMF) a tervezett további megszorító intézkedéseket illetően. Az 5 éves kiigazító csomagban további adóemelések és költségvetési kiadáscsökkentések szerepelnek. A Reuters értesülései szerint azonban több technikai részlet kidolgozására a mai napon kerül majd sor.

Ázsiának is jól ment

A tegnapi volatilis amerikai kereskedés végére megnyugodtak az amerikai piacok, mely jó hangulat ma átterjedt az ázsiai kereskedésre is, ahol a vezető indexek közül a japán Nikkei 0,9, az ausztrál S&P ASX 200 0,2, a dél-koreai Kospi 1,7 százalékot emelkedett. A kínai Shanghai Composite jelenleg 2,4 százalékkal került feljebb. Kiemelkedő makroadat nem érkezett a térségből, de a kínai miniszterelnök inflációval kapcsolatos pozitív szavai segítették az optimizmust.

A mai jó hangulatot segíthette, hogy az infláció elleni harc első pozitív jelei már látszanak Kínában, emelte ki Wen Jiabao kínai miniszterelnök, miután az áremelkedés mértéke a központi vezetés által elvárt sávba került vissza - nyilatkozta a vezető a Financial Times-nak.

A hongkongi kereskedésben ma debütált a 39,5 hongkongi dolláros IPO után a Prada részvényei, mely papírjaival jellemzően a szűk 39,50-39,60 hongkongi dolláros ársávban kereskedtek a befektetők. Az IPO 2,14 milliárd dollár értékűű volt.

Továbbá vállalati fronton még kiemelhető, hogy a Nissan vezérigazgatója, Carlos Ghosn szerint nem a jen ereje, hanem annak volatilitása a probléma a japán cégek számára. A autógyártók mai emelkedését a jen kisebb gyengülése is segítette a dollárral szemben, így a például a Honda 1,2, a Nissan 0,6 százalékot emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!