Meglehetősen durva figyelmeztetést adott ki Murray Gunn, a HSBC vezető technikai elemzője. Szerinte elég nagy az esélye annak, hogy az amerikai részvénypiacok eddigi gyengesége csak a kezdet, s olyan drasztikus esés előtt állunk, amely elérheti, sőt meghaladhatja a 2007-2008-as medvepiacon tapasztaltat. Emlékezetes, akkor másfél év leforgása alatt kevesebb, mint felére esett a vezető amerikai részvényindexek értéke.

Murray szerint a vezető amerikai részvényindexek, így az S&P 500-as és a Dow Jones Industrial az év eddigi részében az egyik legismertebb technikai alakzatot, egy fej-vállak alakzatot építették ki, amelyek rendszerint a korábbi felfelé tartó trendet teljesen megfordítják a piacon - írja a Business Insider.com.

A Dow Jones Industrial esetében mindaddig, amíg a 18 137 pontos szintet nem sikerül áttörni, szerinte él az alakzat és további lejtmenetre lehet számítani. Felhívja a figyelmet, hogy a piac szerkezetét szemlélve feltételezhető, hogy a közelgő medvepiac erősebb lesz, mint a 2007-2009-es.

A legnagyobb probléma szerinte a piac belső szerkezetével az, hogy 2011 óta az S&P 500-as index felfelé mozgását nem követte az úgynevezett US Sector Rotation Index mozgása. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a gazdasági ciklusra érzékeny részvények és a defenzív részvény egymáshoz mért teljesítményét méri. Egy tipikus tőzsde felfelé menetben, amikor a gazdaság élénkül az elmúlt évtizedekben a ciklusérzékeny papírok felülteljesítették a defenzíveket, s ezért az US Sector Rotation Index kéz a kézben menetelt az S&P 500-al. 2011 óta azonban megfordult a helyzet, annyira, hogy az amerikai részvényárfolyamoknak a 2007-2009-hez hasonló lejtmenetet kellene bemutatnia ahhoz, hogy helyreálljon az egyensúly.

Mások is figyelmeztetnek

A Bloomberg is technikai elemzők figyelmeztetéseire hívta fel az olvasók figyelmét. Jeffrey Saut, a Raymond James Financial vezető befektetési stratégája szerint a Dow Jones Industrial és a Dow Jones Transportation index azzal, hogy letörték 2014 októberi mélypontjukat kiadták a Dow-elmélet szerinti eladási jelzést. Ezért szerinte óvatosnak kell lenni, mivel az elmúlt 18 évben a Dow-elmélet meglátása szerint mindössze egy esetben nem jelezte helyesen a részvénypiaci trend megváltozását, ez pedig a 2010-i májusi villámkrach ideje volt. Akkor néhány hónap után magukhoz tértek a vezető indexek és folytatták korábbi felfelé menetüket.

Dow Jones Industrial
Kép: www.markers.hu


Saut szerint azonban van még remény a piac számára, ugyanis az S&P 500-as index a két Dow Jones indextől eltérően még nem törte le a tavaly októberben beállított mélypontját, s így a szélesebb körű index még nem adott igazi trendfordulós jelzést a negatív irányba.

S&P 500
Kép: www.markers.hu

 

Érdemes komolyan venni?

Valóban több technikai jelzés is arra utal, hogy egy nagyobb medvepiac bontakozhat ki az amerikai tőzsdéken, erről bővebben itt írtunk. Azonban Murray figyelmeztetése és következtetése - annak ellenére, hogy akár igaza is lehet - nem túl meggyőző. A fej-vállak alakzat ugyan valóban trendfordító alakzat, azonban célárat is lehet belőle számolni, s ez pedig a nyakvonal és a fej közötti távolság a nyakvonaltól lefelé számolva a letörés után. Ezt pedig 16 600 ponton teljesítette az index.

Az amerikai részvénypiacon tapasztalt divergencia pedig teljesen érthető, mint ahogy az is, hogy korábban erre miért nem volt példa. A zéró kamat politikával és a nagy mértékű kvantitatív lazítással a Fed ugyanis jelentősen felértékelte a stabil és viszonylag magas osztalékot fizető vállalatok részvényeit, amelyek jellemzően a kevésbé ciklusérzékeny, defenzív szektorokból kerülnek ki. Így ezek relatív jó teljesítménye nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy a korábbi részvénypiaci ciklusokban, amikor egészen más volt a monetáris politika, a szektorok egymáshoz képesti teljesítménye egészen más volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!