Megjöttek a mínuszok - működik az MNB terve

Történelmi mélypontra, negatív tartományba csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama - adta hírül az MTI.
Domokos László, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:33
Fotó: Shutterstock

A valaha elért legalacsonyabb, mínusz 0,02 százalékos, hozammal értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) csütörtöki aukcióján az ÁKK Zrt. Az adósságkezelő most először értékesített negatív hozammal 12 hónapos diszkont kincstárjegyet.

Az ÁKK 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre diszkont kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók 59,37 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből az ÁKK 15 milliárd forintot fogadott el.

Az aukciós átlaghozam mínusz 0,02 százalék volt, 5 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamhoz képest, és 1 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci referenciahozammal.

A 12 hónapos dkj aukciós hozama az év elején 0,26 százalék volt, tavaly év elején 0,93 százalék, 2015 elején 1,79 százalék, 2014 elején pedig 3,07 százalék.

A 12 hónapos diszkont kincstárjeggyel együtt piacra vitt 5 éves változó kamatozású kötvényből az eredetileg meghirdetett 5 milliárd forintos összeg helyett 10 milliárd forintért értékesített kötvényeket az ÁKK, miután az elsődleges forgalmazóktól 30,05 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

Az MNB keddi kamatdöntő ülése után kedden és szerdán is csökkentek az államkötvények másodpiaci referenciahozamai, miközben a dkj hozamai már negatívba fordultak. Kedden a dkj-k másodpiaci hozamai már mind negatívak voltak. A 3 hónapos dkj hozama mínusz 0,02 százalék volt, a 6 hónapos dkj hozama szintén mínusz 0,02 százalék, a 12 hónapos dkj hozama pedig mínusz 0,01 százalék.

Mindez nem meglepő, ugyanis a keddi MT-ülést követően Nagy Márton jegybankelnök kijelentette: az MNB minden eszközzel beavatkozik annak érdekében, hogy az egynapos (O/N) betéti kamat minél hamarabb átmenjen a rövid és akár a hosszú távú hozamokba is.

A hosszú hozamok a mennyiségi korlátozás bevezetésére kevésbé reagáltak. Meg fogjuk nézni, hogyan tudunk hatni a hosszú hozamokra, ha kell, lépni fogunk - mondta kedden az MNB alelnöke.

Címlapkép: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK