Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fény derült a Konzum és a CIG részvények kedd reggeli tőzsdei felfüggesztésének okára. A Konzum bejelentései szerint egyrészt egy bonyolult tranzakció sorozat végén a CIG Pannónia Biztosító közel 25 százalékos tulajdonosává válhat, cserébe a CIG vesz egy csomó Konzum részvényt. Ezzel egy időben a Konzum kezelésében lévő Konzum Magántőkealap egy csomó szállodaipari érdekeltségét apportálja a Konzumba törzsrészvényekért cserébe. De vásárolnak egy szállodaipari céget a Leisztinger Tamás érdekeltségében lévő Forrástól is.

A Konzum a következőket közölte a CIG Pannónia tranzakacióval kapcsolatban:

"A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum Nyrt.) 350 forintos részvényárfolyamon, 8 213 107.000 forintos tőkeemeléssel 24,85 százalékos tulajdont szerezhet a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben (CIG Pannónia Nyrt.). A BÉT honlapján közzétett rendkívüli tájékoztatás szerint a Konzum PE Magántőkealap emellett új részvények forgalomba hozatalával 3 000 forinton rögzített árfolyamon 1 368 851 darab részvényt értékesít a CIG Pannónia Nyrt.-nek. A tranzakciók lezárásához a CIG Pannónia januári közgyűlésének jóváhagyása mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti eljárása is szükséges.

A Konzum Nyrt. számára a CIG Pannónia Nyrt.-ben tervezett több mint 8,2 milliárd forintos tőkeemeléshez, illetve 24,85 százalékos tulajdon megszerzéséhez szükséges forrást fele részben a Konzum PE Magántőkealap biztosítja. Az alap követelését 3 000 forintos részvényárfolyamon kibocsátott új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum Nyrt. Az ily módon forgalomba hozott 1 millió 368 851 darab új részvényt a Konzum PE Magántőkealap 3 000 forintos meghatározott árfolyamon értékesíti a CIG Pannónia Nyrt.-nek. Az ügylettel az életbiztosító a jelenleg kibocsátott és ezen tranzakció által forgalomba hozott részvények darabszámához viszonyítva 6,16 százalékos tulajdont szerezhet a Konzum Nyrt.-ben. A tranzakciók végrehajtásához CIG Pannónia részvényeseinek döntése szükséges, ezért a kedden a biztosító társaság igazgatósága rendkívüli közgyűlést hívott össze. A január 19-i közgyűlési döntést követően a CIG Pannónia fölötti 24,85 százalékos tulajdon megszerzéséhez az MNB felügyeleti jóváhagyása is szükséges.

Miért érdekes a CIG?

A CIG Pannónia Nyrt. a magyar biztosítási piac egyik legnagyobb hazai tulajdonú független szereplője. A VKB vagyon- és életbiztosítójának 2016 év végi megvásárlását követően a CIG az egyik legjelentősebb növekedési potenciállal rendelkező biztosító, amely a hazai biztosítási piac jövőbeli konszolidálójává válhat.

A Konzum Nyrt. számára a bank, biztosítási, pénz- és tőkepiac kiemelt befektetési területek és ezen szegmensekben a társaság komoly növekedési potenciált lát. A Konzum Csoport az MKB Bank Zrt. fölötti 49 százalékos befolyás megszerzését követően, a CIG Pannónia Nyrt.-vel tervezett kölcsönös tulajdonszerzés a Konzum Nyrt. számára olyan hosszú távú stratégiai együttműködés, amely maximálisan illeszkedik a társaság befektetési politikájába.

A CIG Pannónia Nyrt. vezetősége az elmúlt években komoly lépéseket tett a nyereséges működés megteremtésére. A 2014-es stratégia váltást követően a társaság stabil nyereséggel működik és a jelenlegi piaci viszonyok mellett kiszámítható növekedési pályára állt. A Konzum Nyrt. maximálisan támogatja a CIG Pannónia Nyrt. menedzsmentjét a növekedési célok elérésében, a tranzakcióból származó 4,1 milliárdos forrás pedig a CIG Pannónia Nyrt. számára további akvizíciókon keresztül történő növekedéshez biztosíthat jelentős forrást."

A gyors bővülés motorja

Még tavaly októberben jelentették be, hogy a tőzsdén lévő életbiztosító az MKB Életbiztosító 99, a tulajdonában álló CIG EMABIT vagyonbiztosító pedig az MKB Vagyonbiztosító 99 százalékát vásárolja meg. A GVH és az MNB is jóváhagyta a lépést, majd márciusban az igaztgatótanács hatékonysági okokból a szerzemények beolvasztásáról döntött. Az áprilisban a közgyűlés által is elfogadott beolvadástól másfélszeres bővülést vártak.

Így került a Konzumba a Hunguest

A szállodaipari tranzakciókról pedig a következőt közölte a cég:

Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről határozott a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával a tőzsdei vállalat közvetlen módon, valamint konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül összesen 18 magyarországi és további 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz. Az akvizíciókkal és apportként a társaság tulajdonába kerülő szállodák, illetve Hunguest Hotels értékét a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, a tőzsdei vállalat saját tőkéje az előzetes számítások szerint 30 milliárd forinttal növekedhet.

A Konzum Nyrt. igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott keddi ülésén, amelyek eredményeként 2018. február 28-ig több tranzakció megvalósításával tekintélyes mértékben - a várakozások szerint 30 milliárd forinttal -  növekszik a társaság saját tőkéje, illetve tovább javul jövedelemtermelő képessége.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos, a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 százalékos, valamint az ausztriai Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh 100 százalékos üzletrészeinek apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. A KZBF Invest és a KZH Invest megszerzésével közvetett módon a tőzsdei társaság tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort Gmbh apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel.

A tranzakció értékének megállapításához a Konzum Nyrt. nemzetközi szakértőt kér fel. A szakértői értékelés alapján meghatározott vagyon ellenértékét a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum PE Magántőkealap számára. Az igazgatóság a részvényesek érdekeinek figyelembevételével a hétfői záró árfolyamon, 3 141 forintban határozza meg a zárt körben forgalomba hozni kívánt új részvények kibocsátási értékét. A tranzakcióval érintett társaságok a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működnek tovább.

Monopolyszerű bővülés

Az igazgatóság döntött továbbá, hogy a fentiekkel azonos feltételekkel a Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi oly módon, hogy az igazgatóság a hétfői záróárfolyamon 3 141 forintban határozta meg az új részvények kibocsátási értékét.

Az igazgatóság keddi ülésén arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt. és az Arago Zrt.  érdekeltségében lévő Ligetfürdő Kft.-t. A társaság tulajdonában van a szegedi négy csillagos Forrás Hotel és Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője a Napfényfürdő Aquapolis, a montenegrói négy csillagos Sun Resort, továbbá két Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda, a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel. A közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, szintén a hétfői 3 141 forintos záróárfolyamon meghatározott értéken.

A fenti tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak. A közvetlen és közvetett formában a Konzum Nyrt. a tulajdonába kerülő szállodaportfóliót a Hunguest Hotels Zrt üzemelteti a továbbiakban.

Előzetes számítások szerint a tranzakciósorozat lezárásával megvalósuló tőkeemeléssel a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot, és az új részvények kibocsátásával együtt a forgalomba lévő összes Konzum részvény száma összesen körülbelül 30 millió darabra nő majd.  A tranzakciósorozat eredményeként a Konzum Nyrt.-be kerülő vagyonelemek további fundamentumokkal erősítik a tőzsdei társaságot, emellett a vállalat jövedelemtermelő képességét is jelentősen megnövelik.

A címlapképen Mészáros Lőrinc látható. Forrás: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!