Megkésett emelkedés a tengerentúlon

A New York-i tőzsdeindexek nagyarányú emelkedéssel zárták a hát utolsó kereskedési napját. Az irányadó mutatók ennek ellenére visszaestek az elmúlt hét során.
Pápai Csaba, 2008. november 8. szombat, 10:38
Fotó:

Az Egyesült Államok tőzsdei kereskedésének hangulatát a nyitáskor még beárnyékolta a vártnál rosszabb munkaerőpiaci adat, amely a tengerentúli munkanélküliség tizenöt éves csúcsát jelezte októberre. A washingtoni munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint 6,5 százalékosra nőtt az állástalanok aránya a tengerentúlon, míg az elemzők mindössze a munkanélküliek 6,3 százalékos arányát jelezték előre. A várakozások szerint Barack Obama januári hatalomba lépésekor sem számíthatunk javulásra, ami viszont könnyebbé teszi a demokraták által tervezett élénkítő csomag megszavaztatását.

A befektetők azonban a prognózisnál kedvezőtlenebb adat ellenére a pozitív tartományban tartották az irányadó indexeket, sőt zárásra sikerült a napi maximum érték közelébe lökniük újra a mutatókat, így a DJIA 2,8, az S&P 500 2,9, a Nasdaq pedig 2,4 százalékos emelkedéssel zárt pénteken. A Dow Jones Ipari Átlag heti vesztesége ezzel 4,1 százalékra, az S&P 500 3,9 százalékra, a Nasdaq heti csökkenése pedig 4,3 százalékra csökkent.

Az invesztorok abban reménykednek, hogy a világszerte a hét során bejelentett újabb kamatcsökkentések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, és a gazdaság élénkítésével elkerülhetővé válik a recesszió, de legalább a bankközi hitelezés rendszere megfelelő ösztönző erőre lel a terhek mérséklésével. A Marketwatch.com által megkérdezett elemzők szerint akár az is előfordulhat, hogy az elnökválasztással kapcsolatos remények, valamint a monetáris politikai döntések együttes hatására megkezdődhet egy olyan medvepiaci rali, amely akár a jövő év elejéig, Barack Obama beiktatásáig is kitarthat.

A kereskedés során újabb kedvezőtlen adatok láttak napvilágot a tengerentúli autóiparral kapcsolatban, hiszen a GM bejelentette harmadik negyedéves eredményét, miszerint a társaság 2,54 milliárd dolláros negatívummal zárta a tárgyidőszakot. A részvények árfolyama több mint 9 százalékkal csökkent. A Ford csütörtöki eredményközlését követően pénteken emelkedni tudott, hála a társaság által bejelentett további átsrtukturálásokra irányuló terveknek. A Ford részvények pénteken újra 2 dollár felett zártak.

A Yahoo papírjainak értéke közel 13 százalékkal csökkent azt követően, hogy a Google elállt a társasággal kötött együttműködés tervezetétől, a Microsoft pedig közölte: nem érdekli többé az internetes cég felvásárlása.Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK