Az S&P 500-as részvényindex 66 százalékkal emelkedett Obama elnök beiktatása óta, ez az egyik legkiemelkedőbb teljesítmény a tőzsdétől egy elnöki ciklus alatt. Persze, ebben a beiktatás időzítése is fontos szerepet játszott, hiszen alig néhány hónappal a piac 2009 márciusi mélypontját megelőzően történt. A felmérések jelenleg szoros küzdelmet jósolnak Obama elnök és republikánus párti kihívója, Mitt Romney között.

A piac a jelek szerint pozitívan fogadja a regnáló elnök újraválasztásának lehetőségét .- mondta Ryan Detrick, a Schaeffer's Investment Research vezető technikai elemzője a Reuters hírügynökségnek. A részvénypiaci stratégák többsége szerint a piac jelenleg az elnök újraválasztását árazza. A piac a jelek szerint beárazta Obama győzelmét, eközben azonban azonban a fiskális szakadéktól való félelem ott munkál a befektetők fejében - mondta Joseph Tanious, a J.P.Morgan globális stratégája. A választások után azonban tisztulhat a kép, s kiderülhet, a győztes mit kezd majd a problémával - tette hozzá.

Az LPL Financial stratégái összeállítottak két részvénykosarat, s ezek teljesítményén próbálják lemérni, a piac mit hisz a választások eredményéről. Az "Obama-részvények" között egészségügyi szolgáltatók, élelmiszer ipari cégek, tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek és építőipari társaságok papírjai szerepelnek, míg a "Romney-részvények" nagy részét pénzügyi szolgáltatók papírjai, szénbánya társaságok részvényei, olaj- és gázipari cégek, távközlési vállalatok és egyes kiskereskedelmi társaságok részvényei teszik ki. Az Obama-portfólió árfolyamcsúcsát eddig október elején érte el, az első televíziós vitát megelőzően, azóta szerényebb teljesítményt nyújt, de még mindig megelőzi a Romney-portfólió teljesítményét.

Változások készülnek a Fed-ben?

A szakértők szerint a Romney-val kapcsolatos piaci bizonytalanság egyik oka, hogy változásokat szeretne a Fed vezetésében, szigorúbb monetáris politikát szeretne életbe léptetni, s szíve szerint lecserélné Ben Bernanke Fed-elnököt. Márpedig a részvénypiac elmúlt években nyújtott jó teljesítményét a szakértők nagy része a Fed által alkalmazott elképesztően laza monetáris politikának, az alacsony kamatok és a hatalmas mértékű kvantitatív lazítási programoknak tudja be - írja a Reuters.

A Fed jelenlegi monetáris politikája sokak szerint kedvez Obama elnöknek, a fogyasztói bizalom négyéves csúcsára emelkedett, s a lakásárak ha mérsékelten is, de újra emelkedni kezdtek. Ugyanakkor a legnagyobb problémát a munkanélküliség jelenti, a munkanélküliségi ráta változatlanul magas, 7,9 százalékon áll, s ez fékezi a gazdaság növekedését.

Mi jöhet még?

A választás lezajlása, eredményétől függetlenül egy jótékony hatással minden bizonnyal lesz a piacra: a bizonytalanság csökkenni fog. A befektetők figyelme ezután valószínűleg a jövő évre betervezett 600 milliárd dolláros költségvetési megszorításra irányul majd, amely az adóemelésekkel párosulva igencsak visszafoghatja majd az amerikai gazdaság teljesítőképességét. Ez az automatikus megszorítás pedig mindenképpen be fog következni, hacsak a kongresszusnak nem sikerül végre konszenzusra jutnia a tekintetben, hogy lehetne elkerülni a fiskális szakadékot. Az új elnök valószínűleg a megegyezést fogja sürgetni a kérdéssel kapcsolatban, amelyet ha nem sikerül kicsikarni, akkor az növekvő piaci volatilitást eredményezhet.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
október 24.03:45KínaHSBC feldolgozóipari PMIoktóber48,00
09:30Németországfeldolgozóipari PMIoktóber47,40
10:00NémetországIfo-index üzleti hangulatoktóber101,40
10:00NémetországIfo-index várakozásokoktóber93,20
10:00Eurózónafeldolgozóipari PMIoktóber46,10
14:58USAfeldolgozóipari PMI
20:15USAalapkamatdöntés0,25%
október 25.10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, év/évIII. n.-év-0,40%
10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, negyedév/negyedévIII. n.-év-0,50%
14:30USAtartós javak rendeléseszeptember-13,20%
október 26.08:00NémetországGfK fogyasztói bizalom felmérésnovember5,90
14:30USAGDP-változás, annualizáltIII. n.-év, E1,30%
14:30USAGDP-árindex változásIII. n.-év1,60%
15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexeoktóber, V
E=előzetes
V=végleges
*magyar idő szerint
Forrás: Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!