A Nobel-díjas Muhammad Yunus, az első ilyen típusú pénzintézet, a Bangladesben tevékenykedő Grameen Bank alapítója ezt összeegyeztethetetlennek tarja a szegények bankja küldetésével, a nincstelenek életének megkönnyítésével. Egy első tőzsdei részvénykibocsátás (IPO) véleménye szerint rossz üzenet - egy ilyen bank nem engedhet meg magának 15 százaléknál nagyobb hitelkamatot tőkeköltségei felett és a megszerzett hasznot garasokból élő ügyfeleinek érdekében az utolsó fillérig vissza kell forgatnia tevékenysége finanszírozásába. Nem ért vele egyet a 41 éves amerikai Vikram Akula, aki a Wall Street Journal (WSJ) tudósítása szerint megkapta az indiai tőzsdefelügyelet engedélyét SKS Microfinance Ltd. nevű cégének első tőzsdei kibocsátására. A cégvezető 250 millió dollár friss tőkét vár az IPO-tól. Akula 1998-ban alapította meg vállalkozását, miután nonprofit szervezetek munkatársaként tapasztalatokat szerzett Indiában. Olyan szervezetet akart felépíteni, amely a mikrokölcsönökből - egy falusi varroda, teázó vagy zöldséges üzemeltetéséhez nyújtott esetenként mindössze 50 dolláros hitelekből, amelyek visszafizetésért a túlnyomórészt nőkből álló adós közösségek tagjai egymásért vállalnak felelősséget - eltartja magát. Részt vett a Grameen Bank képzési programjában, de az ott tanultakat kiegészítette a McDonald'sra jellemző szabványosított képzéssel és hitelnyújtási procedúrákkal, amivel csökkentette a költségeket és felgyorsította a vállalkozás növekedését. Mindennek köszönhetően az SKS - szemben a legtöbb hasonló pénzintézettel - nem szorul a kormányok vagy szegényalapok támogatására, nem alkalmaz önkénteseket, hanem versenyképes fizetést nyújt alkalmazottainak. Akula egy kis csapattal kezdte, amellyel faluról falura járva kínálták a kölcsönöket, a vállalkozás azonban mostanra India legnagyobb mikrofinanszírozójává vált és képes annyi profitot termelni, amennyi vonzó lehet a befektetőknek. Yumus kitart amellett, hogy volt tanítványa rossz útra lépett, amikor úgy döntött, hogy pénzcsinálásra használja a mikrofinanszírozást - már azt sem nézte jó szemmel, hogy ez év elején 10 millió dollárért eladta az SKS tulajdonának egy részét egy befektetőnek. Ez a lehetőség ugyanakkor másoknak is eszébe jutott, és a WSJ-nek nyilatkozó elemzők ma már attól tartanak, hogy az egyre szaporodó szegények bankjai újabb hitelválságot idézhetnek elő: túl sok hitelt helyeznek ki nincstelen ügyfeleikhez, ami tömeges fizetésképtelenséghez vezethet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!