Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megkötötte a szerződést a Mol a Chevron Global Ventures  és a Chevron BTC Pipeline egy azerbajdzsáni csővezetékről. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába kerül az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százaléka, illetve a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos részesedése.

A BTC-csővezeték a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, amely a záráskor módosulhat. A zárást követően a Mol az ACG mező harmadik legnagyobb tulajdonosává válhat.

A világ egyik legnagyobb mezője

A jelentős készletekkel rendelkező ACG mező a Kaszpi-tengeren található, ahol 1997 óta termelnek kőolajat és a világ legnagyobb tengeri kőolajmezőinek egyike. Az ACG operátora a BP, a termelés hat tengeri platformon zajlik, így a teljes termelés 2018-ban naponta elérte az 584 ezer hordót. Becslések szerint a 2017. szemptemberi 2049-ig terjedő licenc alapján 3 milliárd hordónyi kőolajat lehet kitermelni a mezőn.

Az eszközök megvásárlása teljes mértékben illeszkedik a Mol 2030-as stratégiájában megfogalmazott célokhoz, egyúttal hozzájárul az olajipari cég portfóliójának bővítéséhez. Az üzletnek köszönhetően naponta 20 ezer hordóval nőhet a Mol kőolaj-kitermelése, jelentős mértékben hozzájárul az EBITDA-hoz és a cash-flow-hoz, mivel az eszköz költségszintje alacsony, kis mértékű beruházási igény mellett alacsony olajárkörnyzetben is profitábilsan működhet.

2020 második negyedévében lehet a zárás

A tranzakció zárása további kormányzati és szabályozói engedélyek megszerzéséhez kötött, mely 2020 második negyedévében történhet meg. "Ez az 1,57 milliárd dolláros tranzakció kiemelkedően fontos mérföldkő, hiszen jelentős lépést tettünk a nemzetközi kutatás-termelés portfóliónk megerősítésében, üzletágunk egyik legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében lépünk partnerségre a világ több vezető olajcégével. A megállapodás zárását követően termelésünk felét a Közép-Kelet-Európa régión kívülről származó forrásból biztosítjuk, amely megfelelő egyensúlyt ad az üzletág számára. Ezek az új hordók tovább erősítik a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünket, amely biztos hátteret nyújt a Mol 2030-as transzformációjának megvalósításához cash-flow termelésünk fokozásával, valamint lehetőségünk nyílik növelni a részvényeseinknek fizetett osztalékot" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!