A kiemelkedő második negyedév a kisebb tartalékolásnak köszönhető, a második negyedévben ugyanakkor már aligha fogják felülmúlni a tavalyi második negyedév igen jó számait. Az idei eredményt Bencsik a tavalyi 118 milliárdos korrigált eredmény alá tette, utalt arra, hogy a második félévben az orosz és ujrán kockázati költségek már magasabbak lesznek.

A második negyedévet a Mollal kötött, évek óta folyó swap ügylet eredménye -a banknál lévő Mol-részvényekre kapott osztalék - is javította 2,9 milliárddal. Az akvizíciók 1,6 milliárddal emelték az adózott profitot.

Az OTP nem fél a versenytől

Az MKB és a Budapest Bank várható magánosításának hatása kapcsán -a Napi.hu kêrdesére -Bencsik László elmondta: mindenképpen poziíiv fejlemény, hogy a jegybank rendbe teszi az MKB-t. A két bank ismételt magánkézbe kerülésével nem változik a magyar bankrendszer struktúrája, de fontos, hogy eközben ne sérüljenek a tisztességes verseny szabályai és ne merülhessen fel a tiltott állami támogatás gyanúja.

A versenytársak megjelenésének örül az OTP, mert ez a feltétele annak, hogy egészséges irányban fejlődjön a magyar bankrendszer.

A magyar működés eredménye tavalyhoz képest nem változott, 60 milliárdot tett ki. A bolgár bank az első félévben tavalyhoz képest 30 százalékkal magasabb, 28 milliárdos eredményt hozott . Az orosz és ukrán bank 25 milliárdos mínuszt hozott, a kisebb érdekeltségek együtt 5 milliárdot eredményt értek el.

Bár a bank stabilitását segíti, hogy a nettó hitel/betét arány 73 százalék, Bencsik utalt arra, hogy hosszú távon célszerű lenne elérni a 100 százalékos arányt. A OTP likviditása nemzetközi összehasonlításban is kivételes, likvid eszközeinek értéke meghaladja a 7 milliárd eurót.

Az orosz érdekeltség tovább zsugorodott, a fiókok harmadát bezárták, ezer alkalmazottól váltak meg. A második negyedévben az orosz és az ukrán hitelállomány 12-12 százalékkal csökkent, Bulgáriában kicsit nőtt. A bolgár betétek viszont dinamikusan, negyed év alatt 3, éves szinten 15 százalékkal gyarapodtak.

Magyarországon a legnagyobb feladat a devizabetétesekkel való elszámolás lebonyolítása volt. Ez a Merkantil Bank és az Ingatlanlízing hiteleivel együtt mintegy 400 ezer ügyet jelent. A napokban induló forint hitelesekkel való elszámolása során további 600 ez levelet kell kiküldeni, azoknak is, akiknek nullás az elszámolás. Az ügyfelek felé az OTP 168 milliárd forinttal számol el.

Folyamatosan nő az OTP hazai piaci részesedése. A lakossági betétek terén közelít a 30 százalékhoz, a jelzáloghitelekből kicsit mérséklődve 27, a vállalati hitelekből 13,3 százalékos az OTP részaránya. Az MNB nhp2 hiteleinek 23 százalékát az OTP helyezte ki.

Nehéz az ukrán helyzet

Az ukrán helyzet továbbra is nehéz, az OTP idén 10 százalékot meghaladó GDP-csökkenésre számít. Jó hír, hogy stabilizálódott a hrivnya árfolyama. Több olyan nagy ügyfél küzd nehézségekkel, akikben eddig bíztunk, így a második félévben újra nőhet a céltartalékolási igény - mondta Bencsik.

Pozitívum, hogy tovább csökkent az ukrán bank finanszírozása az OTP irányából, csak ebben a félévben további 20 milliárd forinttal. Jelenleg az OTP hitelkitettsége az karán bank felé mintegy 450 millió dollár, fele a két évvel ezelőttinek.

A brókercsődök közvetve keményen érintették az OTP-t is.Tavaly az OBA-ba és a Beva-ba 3 milliárdot kellett befizetnie, idén viszont már 7 milliárdot, és ez nem tartalmazza a Quaestor-alapba esetleg befizetendő összeget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!