Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmasat ugrott a Soros Fund Management által nyitott eladási pozíciók nagysága a negyedik negyedévben az alap negyedéves jelentése szerint - adta hírül a Marketwatch. Míg szeptember végén 470 millió dollár értékben rendelkezett az alapkezelő cég S&P 500-as indexre nyitott eladási opciókkal, addig ez az érték az év végére 154 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra emelkedett.

Ezzel az index eséséből profitáló pozíciók messze a legnagyobb arányt hasítják ki a cég portfóliójából a portál írása szerint. Az összes bejelentett pozíció 11,13 százalékát teszik ki, a harmadik negyedév végén 5,14 százalékos volt ez az arány. Meg kell jegyezni azonban, hogy tavaly félév végén ennél is nagyobb, 13,54 százalékos arányt képviseltek.

Természetesen a sok eladási opció meglétéből nem lehet egyértelműen azt feltételezni, hogy Sorosék most is a piac esésében hinnének. Egyrészt az adatok már elavultak is lehetnek, tekintve, hogy hat hét telt el december vége óta, a pozíciójelentés pedig erre az időpontra vonatkozik. Másrészt az eladási opciók szolgálhatnak egyszerű biztosítékként is más, vételi pozíciók fedezésére.

A Marketwatch szakértője szerint azonban ennek ellenére feltételezni lehet, hogy a nagy mennyiségű eladási pozíció arra utalhat, Sorosék meglehetősen magas kockázatát látják egy újabb válság kirobbanásának. Erre utalhat Soros György január eleji bejegyzése, amelyben azt fejtegeti, hogy a világgazdaság számára a legnagyobb veszélyt a kínai gazdaság lassulása jelentheti.

Az alap második legnagyobb értékű pozíciója az energetikai cégek részvényeit tömörítő S&P Energy Select Sector Indexet követő tőzsdén jegyzett alapra nyitott eladási opciók alkották. A harmadik legnagyobb tétet az izraeli Teva gyógyszergyár részvényei jelentették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!