Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentősen csökkentették a nagyobb befektetők dollár-short pozícióik nagyságát az amerikai US Commodity Futures Trading Comission adatai szerint. A jelenség oka, hogy a devizapiaci befektetők egy része arra készül, jelentősebb dollár vételeket nyit, ha mégis a republikánus párti Mitt Romney kerülne ki győztesként a választási küzdelemből, sokak szerint ugyanis ez a monetáris lazítást ellenző álláspont felülvizsgálatát jelentené a Fehér Házban - írja a Financial Times.

Ha Romney győz, sok olyan spekuláns akivel beszéltem, s jómagam is agresszív dollárvásárlásokba kezdünk - igyekezett melegíteni a hangulatot a lapnak Bob de Grott, a BNP devizapiaci kereskedési osztályának vezetője. A dollár pénteken már jelentős erősödésbe kezdett a kedvező, a vártnál jobb októberi munkaerőpiaci adatok nyomán. Bár a kereskedők egy része szerint Obama győzelmét árazzák a piacok, azonban még mindig sokan gondolják úgy, hogy a dollár ezekről a szintekről inkább gyengülni fog, mint erősödni.

A volatilitás az elmúlt időszakban jelentősen lecsökkent szinte az összes nagyobb pénz- és tőkepiacon, ahogy a szereplők várakozó álláspontot vettek fel a választás végéig. A Baring Asset Management és az Amundi szakértői például azt állították a lapnak, hogy úgy határoztak, a választás végéig semmilyen pozíciót nem vállalnak.

US dollar index
Kép: Alfatrader


A szereplőket egyébként meglehetősen megzavarta a dollár elmúlt hetekben bemutatott viselkedése. A Fed szeptemberben bejelentett újabb lazítási akciója után sokan ugyanis arra számítottak, hogy az jelentősen gyengíti majd a zöldhasú árfolyamát. Ez nem igazán következett be, azonban kereskedők szerint egy Romney-győzelem visszacsalná a spekulánsokat a piacra.

Ha csak a várható piaci reakciókat nézzük, egy Romney-győzelem sokkal érdekesebb időszakot hozna, mint egy Obama újraválasztás - mondta a lapnak Mark Johnson, a HSBC vezető devizakereskedője. Az újraválasztás azt jelentené, a dolgok a megszokott mederben mennek majd tovább, ellenkező esetben viszont beindulna a szereplők fantáziája - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!