A gyógyszeripari csoport 14,5 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az idei év első három hónapjában, ami 29,8 százalékos csökkenés a múlt év azonos időszakához képest.

A 113,95 milliárd forintos negyedéves árbevétel 1,1 százalékos növekedést mutat a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Euróban fél százalékkal, 366,3 millió euróra nőtt a csoport árbevétele a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint.

Elemzők átlagosan 0,7 százalékkal, 111,9 milliárd forintra mérséklődő árbevétellel és több mint 31 százalékkal csökkenő, 13,6 milliárd forint adózott eredménnyel számoltak. A Richter egy részvényre jutó nyeresége 78 forint volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 111 forinttal.

Oroszországban, a FÁK-országok piacán, valamint Latin-Amerikában csökkent a Richter árbevétele, amihez hozzájárult a legfontosabb számlázási devizák, a rubel és a dollár árfolyamának euróval szembeni romlása is. A többi külpiacán növekedést ért el a társaság. A hazai piacon kismértékben, fél százalékkal 10,8 milliárd forintra nőtt a forgalom.

Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottsága (PRAC) által jelenleg vizsgált nőgyógyászati készítmény, a Richter legígéretesebb termékének számító Esmya forgalma 16,1 millió euróra esett vissza a múlt év első negyedévében elért 20,8 millió eurós forgalomhoz képest. Átmeneti intézkedésként a gyógyszerrel új kezelés február eleje óta nem kezdhető el. A PRAC vizsgálata várhatóan május végéig befejeződik.

A Richter értékesítési költségei 2,4 százalékkal, 48,37 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. A bruttó fedezet 65,57 milliárd forintot tett ki, ami 3,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A fedezeti hányad 57,5 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 56 százalékról.

Az üzemi eredmény 5,7 százalékkal, 17,68 milliárd forintra nőtt, amihez egyszeri bevételek is hozzájárultak a jelentés szerint. A társaság az év első három hónapjában 2,4 milliárd forint pénzügyi veszteséget számolt el, szemben a bázisidőszak 4,4 milliárd forintos pozitív eredményével.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papírok a hétfői kereskedést 0,75 százalékos erősödéssel, 5400 forinton zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 7296 forint, a legalacsonyabb 5090 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!