BUX
38240

Meglepetést okozott a Nokia

A vártnál jobb eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben a finn Nokia mobiltelefon készülék gyártó vállalat - áll a Nokia tőzsdei gyorsjelentésében.

MTI-Eco, 2013. január 10. csütörtök, 16:19

A Nokia Devices & Services üzletága 3,9 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert 2012 negyedik negyedévében összesen 86,3 millió készülék eladása után. Ebből 6,6 milliót tett ki az okostelefonok száma, ehhez 4,4 millióval járult hozzá a Windows operációs rendszeren futó Lumia termékcsalád. Az okostelefonok értékesítési árbevétele 1,2 milliárd euró volt. A hagyományos mobiltelefonokból 79,6 milliót értékesítettek, 2,5 milliárd eurós bevétellel.

A Nokia közleménye szerint a mobileszköz üzletág és ezen belül is a Lumia termékcsalád értékesítési adatainak köszönhetően, a negyedik negyedévben a fedezeti pont fölé emelkedett a vállalat üzleti eredménye. A Devices & Services üzletieredmény-kulcsa a negyedik negyedévben 0-2 százalék között alakulhat, szemben a korábbi mínusz 10-2 százalékos várakozással. 2013 első negyedévében azonban szezonális hatások miatt a 2012 negyedik negyedévinél valamivel gyengébben alakulhat az eredményesség.

A negyedik negyedévben a Nokia Siemens Networks eredménye meghaladta a várakozásokat, az üzletág sorban a harmadik negyedévben ért el rekorderedményt. Üzletieredmény-kulcsa 13 és 15 százalék között alakulhat. Az idei első negyedévben az eredménykulcs szezonális hatások miatt ennél valamivel alacsonyabb lehet.

A Nokia 2013. január 24-én teszi közzé 2012-es eredmény-beszámolóját.