Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 18 hedge-fundnál dolgozó kereskedővel készített kutatás szerint azok, akik képesek arra, hogy érzékeljék testük állapotát, több pénzt csináltak és hosszabb ideig képesek voltak helytállni a hektikus pénzügyi piacokon - állapítja meg a Scientific Reportsban közölt kutatás a Financial Times tudósítása szerint.

Az eredményeink azt mutatják, hogy a pénzügyi döntésekkel kapcsolatos ösztönös megérzéseknek szerepük van abban, hogy ki mennyire sikeres a tőkepiacokon - vonják le a következtetést a tanulmány szerzői. Szerintük azok a kereskedők, akik testük jelzéseit kombinálják szellemi erejükkel, felülteljesíthetik bármelyik számítógépes kereskedési algoritmust.

Azt, hogy valaki mennyire képest a testére figyelni, a kutatásban úgy vizsgálták, mennyire tudta az illető saját szívdobbanásait megszámolni különböző hosszúságú periódusokban. Mindezt nyugalmi állapotban, saját testük megérintése nélkül kellett tennie az alanyoknak.

A kutatásban résztvevő mind a 18 kereskedő férfi volt, akik az egyik londoni alapnál dolgoztak. Mindannyiuk foglalkozott nagy gyakoriságú kereskedéssel, határidős kontraktusokat adtak el és vettek az euróválság legrázósabb időszakában, amikor az árfolyamok különösen volatilisek voltak. A pozícióikat néhány percig, esetleg óráig tartották, s a döntéseket azokról néha másodpercek alatt hozták meg a nagy mennyiségű új információ hatására, esetleg a grafikonokon látott jelzések alapján.

Ez a része a tőkepiacoknak különösen kegyetlen és a szereplőket gyorsan szelektálja - mondta John Coates, a tanulmány egyik szerzője, aki korábban az egyik Wall Street-en aktív befektetési bank kereskedési részlegét vezette, mielőtt idegkutatással kezdett el foglalkozni. Amíg a sikeres traderek 10 millió fontot is meg tudnak keresni egy év alatt, a sikertelenek ritkán húzzák egy évnél tovább - tette hozzá.

A kereskedők egyébként a szívdobbanások becslésében általában is jobban teljesítettek, mint a Sussex Egyetem diákjaiból toborzott kontrollcsoport tagjai. A teszten 78,2 százalékot értek el a kontrollcsoport 66,9 százalékával szemben. Ennél is fontosabb megállapítása a tanulmánynak, hogy a saját szívdobbanások becslésének képessége és a pénzpiacokon eltöltött évek száma, valamint a profittermelő képesség összefüggést mutatott a tanulmány szerint.

A traderek a pénzügyi piacokon gyakran beszélnek a gyomorból jövő megérzések fontosságáról a nyereséges üzletek kiválasztásánál - mondja Coates. A kutatás eredményei azt feltételezik, hogy a sikeres kereskedők megtanulják olvasni és helyesen értelmezni a pszichés kereskedési jelzéseket, még akkor is, ha nincsenek tudatában annak, hogy ezt teszik - tette hozzá.

A tanulmány szerzői szerint megállapításaik hatással lehetnek a közgazdaságtanra is, s megkérdőjelezhetik a hatékony piacok elméletének azon állítását, amely szerint az emberek nem képesek huzamosabb ideig felülteljesíteni a piacot saját képességeik, vagy más jellemvonásaiknak köszönhetően.

A kereskedők sikerességének és túlélési képességeinek köze van pszichéjükhöz - mondta Mark Gurnell, a kutatást vezető csoport egyik másik résztvevője a Financial Times-nak. A tanulmány megállapításainak alapvető hatása lehet arra, amit eddig a pénzügyi piacokról gondoltunk. A csoport egyik korábbi tanulmánya egyébként azt vizsgálta, hogy a különböző stresszhormonok működésének milyen hatása van a kereskedők teljesítményére.

Coates szerint megállapításaik abban a vitában is fontosak, hogy kik teljesíthetnek hosszabb távon jobban, a számítógépes algoritmusok vagy a kereskedők. Ha csak a tudatosságot vizsgáljuk és azt próbáljuk meg egy szoftver részévé tenni, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy az emberek óhatatlanul alulmaradnak. Azonban ha felismerjük, hogy az agy és a test egy egységes egészként működik, olyan műszerként, amely az összes olyan jelzést felfogja, amelyet az agy önmagában nem képes feldolgozni, akkor látjuk, milyen különlegesen vagyunk megalkotva arra, hogy meglegyen a képességünk a helyzetek felismerésére. Ebben az értelemben az emberek versenybe szállhatnak a gépekkel - mondta Coates.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!